Federacja Polskich Banków Żywności podsumowała 26. edycję świątecznej zbiórki żywności
260 ton jedzenia zebrano w ramach 26. edycji świątecznej zbiórki, organizowanej przez banki żywności. Akcja odbyła się pod koniec listopada w ponad dwóch tysiącach sklepów w 500 polskich miastach.
W wybranych sklepach ustawione były specjalne kosze, do których można było włożyć produkty żywnościowe z długim terminem przydatności jak np. ryż, mąka, kasza, makaron, konserwy, przetwory czy słodycze. W sumie klienci sklepów zostawili w koszach 260 ton żywności.
To wspaniały, choć nie idealny wynik akcji – oceniła Beata Ciepła, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
– Jeszcze trzy lata temu udawało nam się zbierać blisko trzy razy więcej, ale mamy świadomość, że zarówno okres pandemii, nasza hojność oraz otwartość na rzecz uchodźców z Ukrainy, którzy przybyli w tym roku do naszego kraju, jak i inflacja, która dotyka nas wszystkich, spowodowały, iż nie udało się osiągnąć wyników sprzed lat. Wynik 260 ton żywności jest bardzo dobry, a same banki żywności już dzielą pożywienie i przekazują je do organizacji partnerskich, tak aby trafiło na świąteczne stoły osób potrzebujących – powiedziała Beata Ciepła.
Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 banki żywności w całej Polsce.
Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych takich jak jadłodajnie, świetlice środowiskowe czy hospicja.
W Polsce w skrajnym ubóstwie wciąż żyje 1,6 mln osób.
RIRM