Europosłowie chcą ograniczyć marnowanie jedzenia w UE
Rokrocznie mieszkańcy Unii Europejskiej marnują 88 mln ton jedzenia. Eurodeputowani z komisji środowiska Parlamentu Europejskiego chcą, by do 2030 r. ta liczba zmniejszyła się o połowę. Zaapelowali dziś do Komisji Europejskiej i państw członkowskich o rozwiązania, które mają doprowadzić do tego celu.
– W krajach rozwiniętych żywność marnowana jest głównie na samym końcu łańcucha dostaw, w dystrybucji i konsumpcji. Wszyscy są odpowiedzialni za rozwiązanie tego problemu – powiedziała socjaldemokratyczna eurodeputowana z Chorwacji Biljana Borzan, która jest autorką sprawozdania w tej sprawie.
Jak dodała, mieszkańcy Unii Europejskiej nie zdają sobie sprawy z tego problemu, dlatego kraje UE powinny postawić na edukację oraz rozwiązanie kwestii etykietowania.
– Większość konsumentów nie dostrzega różnicy na etykietach w przypadku określeń <<najlepiej spożyć przed końcem>> oraz <<należy spożyć do>> – powiedziała.
Jak dodała, UE powinna również zająć się zmianami w istniejącym prawodawstwie, które obecnie utrudnia darowizny żywności.
– Musimy zaktualizować nasz wspólny system VAT, aby umożliwić zwolnienia podatkowe. Status <<dobrego Samarytanina>> w prawodawstwie mógłby zwiększyć spożycie żywności i ograniczyć jej marnotrawienie bez uszczerbku dla obecnych standardów bezpieczeństwa żywności – dodała.
Zdaniem europosłów Komisja Europejska będzie musiała ocenić potencjalne korzyści, jakie mogą płynąć z usunięcia z etykiet produktów żywnościowych określonych dat spożycia, bez uszczerbku dla zdrowia mieszkańców i środowiska.
Po drugie – zdaniem europosłów – Komisja powinna zaproponować zmianę dyrektywy VAT, tak aby wyraźnie przyznawać zwolnienia podatkowe od darowizn żywności. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) powinien mieć w opinii deputowanych możliwość finansowania kosztów gromadzenia, transportu, przechowywania i dystrybucji darowizn żywności.
PAP/RIRM