pixabay.com

Copa-Cogeca: Strategia „Od pola do stołu” będzie skutkować drastycznym wzrostem cen żywności

Unijna strategia „Od pola do stołu” doprowadzi do drastycznego wzrostu cen żywności. Takie niepokojące informacje płyną z raportu niemieckich naukowców z uniwersytetu w Kolonii.

Strategia „od pola do stołu” to flagowa strategia Komisji Europejskiej dla rolnictwa. Może mieć ona jednak bardzo poważne konsekwencje dla unijnej produkcji żywności i dla naszych gospodarstw oraz dla spójności obszarów wiejskich. Przed jej negatywnymi skutkami strategii ostrzega  Copa-Cogeca. To europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze.

– Dlaczego Komisja wciąż nie przeprowadziła oceny skutków tej strategii, co pozwoliłoby nam na prowadzenie dyskusji o rozwiązaniach w oparciu o konkrety? Dlaczego Parlament Europejski szykuje się do głosowania na sesji plenarnej jeszcze bardziej restrykcyjnych środków bez uprzedniego zmierzania dodatkowych skutków?”  – takie pytania zadała organizacja Copa-Cogeca.

Powołują się przy tym na wyniki badań Uniwersytetu Christiana Albrechta w Kolonii. Według nich strategia nie pozwoli na skuteczną walkę ze zmianami klimatycznymi. Doprowadzi za to do znaczącego spadku produkcji żywności. Co więcej – jej ceny poszybują w górę.

Wzrost cen żywotności będzie najmocniej odczuwalny w przypadku cen mięsa wołowego – aż 58 procent. Za wieprzowinę zapłacimy 48 procent więcej. O 36 procent podrożeje mleko. Warzywa i owoce – o 15 procent. Rośliny oleiste – 18 proc., a zboża o 12,5 proc. Naukowcy z Kolonii ostrzegają także przed spadkiem importu unijnej żywności.

TV Trwam News

drukuj