ARiMR: wnioski na małe przetwórstwo – tylko do 1 marca
Do 1 marca oddziały regionalne Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa będą przyjmować wnioski na tzw. małe przetwórstwo. Pomoc przyznawana jest w formie refundacji do 50 proc. kosztów na inwestycje związane z przetwórstwem, m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż.
„W tegorocznym naborze wprowadzono wiele korzystnych zmian i ułatwień, m.in. zwiększono kwotę dofinansowania oraz rozszerzono grono osób, które mogą ubiegać się o takie wsparcie” – poinformował w czwartkowym komunikacie rzecznik prasowy ARiMR Paweł Mucha.
Pomoc, jaką można otrzymać ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój” finansowanego z budżetu PROW 2014-2020, przyznawana jest w formie refundacji do 50 proc. kosztów na realizację inwestycji służących przetwórstwu, m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż i ziemniaków.
Od tego roku z oferty skorzystać mogą dwie grupy beneficjentów: rolnicy, którzy zdecydują się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa (do 500 tys. zł) i rolnicy prowadzący lub podejmujący prowadzenie działalności przetwórczej i sprzedaży produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego (do 100 tys. zł).
Szczegółowe informacje na temat zasad i warunków ubiegania się o refundację dostępne są w punktach informacyjnych Oddziałów Regionalnych i Biur Powiatowych oraz na portalu internetowym ARiMR www.arimr.gov.pl.
PAP/RIRM