fot. PAP/Rafał Guz

Polskie jabłka wejdą na chiński rynek?

Podczas wizyty prezydenta Chin w Polsce może zostać ogłoszone zniesienie embarga na import polskich jabłek – informuje ,,Gazeta Wyborcza”.

Pierwsze kontenery wypełnione jabłkami mogą ruszyć do Chin już za kilka miesięcy. Sadownicy mają nadzieję, że na chiński rynek trafiać będzie minimum 100 tys. ton jabłek rocznie, czyli 3-4 procent produkcji.

Tomasz Solis, wiceprezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, zwraca uwagę, że dotychczasowe próby wejścia na chiński rynek kończyły się niepowodzeniem.

– My próbowaliśmy wejść na ten rynek i czyniliśmy w ostatnim roku wiele starań. Problem rozwijał się głównie o historie związane ze stroną fitosanitarną. Pewne wymagania chińskie były dla nas bardzo trudne do zrealizowania. Myślę, że jeżeli doszłoby do takiego porozumienia i do otwarcia się tego rynku, to byłby dobry początek, bo byłoby to mocno rozwojowe – mówi Tomasz Solis.

Eksport polskich jabłek wpisałby się w rosnące zainteresowanie Chińczyków naszą żywnością.

Głównymi towarami rolno-spożywczymi wysyłanymi z Polski do Chin w zeszłym roku były: serwatka, mięso i podroby, czekolada, syropy cukrowe, mleko, śmietana oraz wyroby cukiernicze.

Wartość naszego eksportu żywności do Chin w 2015 roku wyniosła 127 mln euro.

RIRM

drukuj