Poniedziałek Wielkanocny w Hiszpanii
Poniedziałek Wielkanocny w wielu krajach jest dniem pracującym m.in. w Hiszpanii. Wyjątkiem są takie rejony jak m.in. Katalonia, Walencja i Baleary.
Zgodnie z tradycją dzień ten ma charakter rodzinny, a na stole pojawia się tzw. “mona de Pascua”, specjalne ciasto wielkanocne, które symbolizowało radość z zakończenia Wielkiego Postu. Oryginalna “mona de Pascua” przypomina polską drożdżówkę. W środku umieszcza się jedno gotowane jajko lub kilka na obrzeżach. Jajka niekiedy są malowane na różne kolory. Dzisiaj cukiernicy dają upust swojej wyobraźni. W miejsce kurzych jajek pojawiły się czekoladowe. Z czekolady są także zajączki, małe zwierzęta oraz bajkowe zamki.
Według tradycji dzieci otrzymywały “monę” od ojca chrzestnego po Mszy św. w Niedzielę Wielkanocną. W poniedziałek gromadziła się cała rodzina na wspólny obiad oraz degustację “mony”. Gotowane jajko rozbijano na czole kogoś z obecnych. Świętowano z radością Zmartwychwstanie Jezusa oraz koniec Wielkiego Postu.
o. Marek Raczkiewicz/RIRM