fot. Katarzyna Chęsa

[WYWIAD] Zdrowe świętowanie Bożego Narodzenia. Mgr inż. P. Nagel: Kilkudniowe odstępstwo od reguły nie spowoduje poważnych strat, jeśli nauczymy się jeść zgodnie z zasadami zdrowego żywienia przez cały rok

Święta Bożego Narodzenia są raz w roku, więc w te dni nie stawiajmy sobie zbyt wysokich oczekiwań względem diety. Kilkudniowe odstępstwo od reguły nie spowoduje poważnych strat, jeśli nauczymy się jeść zgodnie z zasadami zdrowego żywienia przez cały rok – mówiła mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Centrum Medycznym Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, w rozmowie z portalem Radia Maryja.

Portal Radia Maryja: Dlaczego osoby będące na diecie obawiają się świąt Bożego Narodzenia w związku ze wzrostem masy ciała? 

Mgr inż. Paula Nagel: Wiele osób obawia się, że znacznie przytyje przez świąteczne szaleństwo i ilość jedzenia na stole, co w konsekwencji ma zaprzepaścić uzyskane do tej pory efekty ciężkiej pracy.

Tylko czy prawidłowe i mądre odchudzanie powinno wiązać się z wyrzeczeniami?

Odpowiedź brzmi: nie, nie powinno! Przede wszystkim podejdźmy do tematu świąt z rozsądkiem. Święta Bożego Narodzenia są raz w roku, więc w te dni nie stawiajmy sobie zbyt wysokich oczekiwań względem diety. Kilkudniowe odstępstwo od reguły nie spowoduje poważnych strat, jeśli nauczymy się jeść zgodnie z zasadami zdrowego żywienia przez cały rok.

Dlaczego akurat w tym czasie trudno jest nam zachować zdrowe nawyki żywieniowe?

Okres świąteczny to czas, kiedy ludzie prowadzą bardziej beztroski tryb życia i przygotowują specjalne posiłki. Polska kuchnia nie należy do dietetycznych i większość potraw wigilijnych cechuje się wysoką gęstością energetyczną. Urlop, spotkania rodzinne i towarzyskie są częstsze, przez co mamy dodatkową okazję na zjedzenie większej ilości pożywienia niż zwykle. Rzadko jednak pamiętamy o tym, że nasze babcie i dziadkowie jedli takie dania, ze względu na brak różnorodności wśród produktów żywnościowych. Poza tym kilkanaście lat temu byliśmy dużo bardziej aktywni fizycznie i spożyte kalorie były szybciej spalane. Ponadto, zimą ruszamy się znacznie mniej niż w innych miesiącach, a to aktywność ruchowa znacząco wpływa na zachowanie prawidłowej masy ciała.

Jak właściwie przygotować swój żołądek do wieczerzy wigilijnej? 

Po pierwsze, nie siadajmy do wieczerzy wigilijnej na pusty żołądek, ponieważ  wtedy z pewnością zjemy więcej. Zjedzmy zdrowe, porządne śniadanie za dnia, później do maksymalnie 3 godzin drugie śniadanie i symboliczną przekąskę, aby do kolacji wigilijnej nie czuć wilczego głodu.

Na co szczególnie powinniśmy uważać na wigilijnym stole? 

W czasie Wigilii spróbujmy każdej potrawy zgodnie z tradycją, ale nie nakładajmy sobie ogromnych porcji. Lepiej zjeść mniej, a spróbować wszystkiego – nawet świątecznych słodkości. Niezależnie od okoliczności, mamy zawsze wybór, co znajdzie się na naszym talerzu. To do nas należy decyzja, czy zjemy to, co zdrowe czy nie. Jedzmy różnorodnie np. zamiast białego pieczywa, wybierzmy razowe pełnoziarniste. Na stole oprócz kompotu z suszu niech stanie dzbanek z wodą, cytryną, pomarańczą i laską cynamonu. Unikajmy słodkich napojów gazowanych. Na stole wigilijnym zadbajmy, aby znalazła się sałatka ze świeżych warzyw albo chociaż pokrojone pomidory, ogórki kiszone, czy słupki selera. Nie powinniśmy sobie żałować warzyw w codziennej diecie. Karpia możemy podać nie tylko w formie smażonej, ale i pieczonej. Wówczas w łatwy sposób możemy zmniejszyć ilość kalorii na talerzu.

Czy dbanie o szczupłą sylwetkę zawsze oznacza przestrzeganie restrykcyjnych  diet? 

Oczywiście, że nie. Przepis na zgubienie nadmiernej masy ciała wydaje się całkiem prosty – wystarczy jeść mniej. Z roku na rok pojawiają się kolejne „diety cud”, które mają dawać zdumiewające efekty i powodować, że będziemy chudli w niesamowitym tempie. Niestety, nie da się tak łatwo oszukać naszej fizjologii. Nie warto nadwyrężać swojego zdrowia. Dieta redukcyjna powinna być prawidłowo zbilansowana i dawać długotrwałe efekty. Błędne jest myślenie, że dieta ma być „od do”. To nierozsądne podejście. Trzeba zdać sobie sprawę, że musimy nauczyć się jeść zdrowo przez całe życie, przy tym nie odmawiając sobie produktów określanych mianem „zakazane”. Jeżeli nauczymy się co i ile jeść, będąc przy tym aktywnym fizycznie, bez większych kłopotów uzyskamy wymarzoną sylwetkę, dobre samopoczucie i dobre wyniki badań.

Jakiej rady udzieliłaby Pani naszym czytelnikom odnośnie tego, jak się odżywiać, by uzyskać wymarzoną sylwetkę?

Niechciane kilogramy nie wzięły się z dnia na dzień, więc nie oczekujmy, że znikną w bardzo krótkim czasie. Jeśli znikną, to na pewno kosztem naszego zdrowia. Szybkie i gwałtowne próby odchudzania skutkują zwykle ponownym przybraniem kilogramów, często większych niż uzyskana redukcja. Jedzenie ma być przyjemnością, a wiele osób na diecie redukcyjnej o tym zapomina. Pamiętajmy również, że łatwiej jest zaprzyjaźnić się z wrogiem niż z nim walczyć. Jest to tzw. efekt śnieżnej kuli – łatwiej zjeść mniej niż przestać jeść.

Jakie rozwiązania proponuje pani w czasie świąt Bożego Narodzenia, by nie rezygnować ze świątecznych smakołyków i jednocześnie zadbać o swoje ciało?

Pamiętajmy, aby nie zapominać o ruchu w okresie świątecznym. Może być go nieco mniej, jednak ważne, aby nie zasiąść w fotelu na dobre. Wybierzmy się na spacer po większym posiłku, zaangażujmy w grę młodsze pokolenie na placu zabaw, wyprowadźmy na spacer psa sąsiadki albo spróbujmy poćwiczyć w domowym zaciszu. Wybierzmy taką aktywność fizyczną, która będzie sprawiać nam przyjemność. Poza tym:

  • Słodkie napoje gazowane zastąpmy samodzielnie przygotowaną wodą smakową.
  • Wybierzmy chude gatunki mięsa do potraw mięsnych.
  • Majonez zastąpmy jogurtem naturalnym albo greckim.
  • Tłusty twaróg w serniku zastąpmy półtłustym albo chudym.
  • Wyeliminujmy cukier i wybierzmy jego zdrowsze odpowiedniki tj. erytrol i stewia.
  • Zamiast smażyć spróbujmy zastosować zdrowsze techniki kulinarne, takie

jak pieczenie albo gotowanie.

Poniżej tabelka kaloryczności tradycyjnych dań świątecznych, a także smaczne i mniej kaloryczne zamienniki

 

Potrawa [g] kcal „Lżejsza” wersja potrawy [g] kcal
 

Tradycyjny karp
smażony w panierce

 

 

150

 

252

 

Karp pieczony

 

150

 

151

Tradycyjny sernik z rodzynkami 100 310 Truskawkowy sernik na zimno 100 123
Tradycyjny śledź w oleju 100 301 Śledź marynowany 100 182


Mgr inż. Paula Nagel, ekspert ds. żywienia w Centrum Medycznym Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny i dietetyk konsultujący w Centrum Dietetycznym Online Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w Warszawie.

 

Marta Klimczak/ostrzegamy.online

drukuj
Tagi: , ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl