fot. pixabay.com

Właściciele restauracji podnoszą ceny

Wyższe  rachunki w gastronomii to m.in. efekt zadłużenia powstałego w czasie zamknięcia gospodarki. Prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Jacek Czauderna wskazuje, że zadłużenie, które muszą spłacić przedsiębiorcy sięga prawie 800 mln zł.

Wyższe ceny w restauracjach spowodowane są też rosnącą inflacją. Obecnie mamy wzrost kosztów i produktów. Trwa też sezon wakacyjny.

Restauratorzy szukają szans na odbicie po wielomiesięcznym zamknięciu – mówi Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej.

Można powiedzieć, że weszliśmy w sezon po drugim bardzo długim lockdownie, czyli nieczynnej gastronomii przez ponad 7 miesięcy, gastronomi utopionej w długach. Zadłużenie gastronomi w Polsce to jest astronomiczna kwota prawie 800 mln zł (w takim stopniu gastronomia jest zadłużona w stosunku do dostawców), co za tym idzie przedsiębiorcy muszą podnieść ceny, żeby jak najszybciej spłacić zadłużenie, które powstało podczas pandemii – akcentuje Jacek Czauderna.

Poza tym w okresie wakacyjnym, w miejscowościach turystycznych, ceny są zawsze wyższe o 10–15 proc. W trakcie lockdownu wielu restauratorów zaczęło sprzedawać jedzenie na wynos. Ta forma biznesu – jak wskazuje Jacek Czauderna – utrzyma się także w warunkach popandemicznych.

RIRM

drukuj
Tagi: , ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl