W Zabrzu trwa festiwal „Śląskie Smaki”
Pokazy kulinarne, program muzyczno-kabaretowy czy występy orkiestry dętej i zespołu „Śląsk” uatrakcyjniają festiwal „Śląskie Smaki”- wydarzenie wieńczące coroczny konkurs o tej samej nazwie. Festiwal odbywa się przy stadionie w Zabrzu.
„Śląskie Smaki” to zainaugurowane w 2012 roku przedsięwzięcie promocyjne, dzięki któremu turyści i mieszkańcy regionu mają dowiadywać się, gdzie można dobrze zjeść, a restauratorzy – korzystać z reklamy. Certyfikacja ma potwierdzać, że regionalne dania w oznaczonych logo szlaku miejscach są najwyższej jakości i robione według tradycyjnych receptur. [czytaj więcej]
Coroczny konkurs „Śląskich smaków” jest jednym z wydarzeń promujących ideę przedsięwzięcia. Można na nim spróbować najlepszych regionalnych potraw w ich lokalnych odmianach. Miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego co roku prezentują swoje dania i produkty, ubiegając się o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch, w kategoriach: amatorzy, szkoły gastronomiczne i profesjonaliści. [czytaj więcej]
Nabór zgłoszeń drużyn w tych trzech kategoriach trwał do początku czerwca. W każdej z nich uczestnicy będą mieli do przygotowania przystawki lub desery, zupy i dania główne – w kategoriach: potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją. W efekcie trzygodzinnego gotowania jury oceni pełne obiady.
Uczestnicy festiwalu w tym roku rywalizują na promenadzie Areny Zabrze – zabrzańskiego stadionu przy ul. Roosevelta. Podczas imprezy zaplanowane są między innymi pokazy kulinarne Pascala Brodnickiego i Remigiusza Rączki. Restauracje szlaku „Śląskie Smaki” serwują regionalne dania. Pojawiła się kuchnia śląska, beskidzka czy jurajska, a także lokalne produkty od producentów.
Jako dodatkowe atrakcje dla odwiedzających Festiwal przygotowano występy miedzy innymi: Krzysztofa Respondka z programem muzyczno-kabaretowym czy Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Organizatorem tegorocznego festiwalu jest miasto Zabrze i Śląska Organizacja Turystyczna. Organizacja ta powstała z inicjatywy między innymi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego oraz izb turystyki: górnośląskiej i beskidzkiej. Jej zadaniem i jest promocja województwa, jako regionu o zróżnicowanym krajobrazie przyrodniczym oraz bogactwie pomników historii i kultury.
Śląska Organizacja Turystyczna jest koordynatorem bądź współkoordynatorem serwisu slaskie.travel wraz z serwisami regionalnymi, szlaków tematycznych: kulinarnego „Śląskie Smaki” (wraz z konkursem o tej nazwie), Orlich Gniazd (wraz ze świętem Juromanią), zabytków techniki (wraz ze świętem Industriadą) czy architektury drewnianej województwa śląskiego.
Kilkanaście lat temu przedstawiciele Śląskiej Organizacji Turystycznej uznali, że kuchnia – jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce – może stać się atrakcją województwa śląskiego. W 2006 roku zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na festiwal „Śląskie Smaki”.
Z festiwalu wyewoluował pomysł utworzenia szlaku restauracji z regionalną kuchnią. Strategię rozwoju marki „Śląskie Smaki” wypracowano dekadę temu. Potem festiwalowi nadano spójną oprawę graficzną, powstała strona internetowa, zawierająca między innymi przepisy, wydano też zbiór przepisów w formie książkowej.
Wybór restauracji pod kątem Szlaku rozpoczął się w 2012 roku. Głównymi kryteriami oceny są: umieszczenie w menu co najmniej kilku regionalnych potraw oraz weryfikacja ich oryginalności, smaku i zgodności przygotowania z tradycyjną recepturą – z lokalnych składników. Należące do Szlaku restauracje są oznakowane, a do ich menu trafiają ujednolicone wkładki. Obecnie do „Śląskich Smaków” należą 24 lokale.
PAP