fot. PAP/Marcin Obara

W resorcie rolnictwa odbyła się konferencja „Stop dezinformacji żywnościowej”

W siedzibie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyła się konferencja pod hasłem „Stop dezinformacji żywnościowej”. Towarzyszył jej Tweetup na temat mitów związanych z rolnictwem, hodowlą zwierząt oraz produkcją żywności. 

W przestrzeni medialnej pojawia się coraz więcej nieprawdziwych informacji dotyczących polskiej żywności, hodowli oraz dobrostanu zwierząt.

To realny problem, z którym mierzy się cały sektor rolno-spożywczy, a wobec którego nie można milczeć – podkreślał minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus.

– Mamy naprawdę bardzo dobre produkty i to jest informacja prawdziwa. Tę informację musimy puszczać, bo to jest informacja, która służy polskiemu rolnictwu. To jest informacja, która służy wszystkim tym, którzy zajmują się całym łańcuchem spożywczym – powiedział minister Robert Telus.

Wobec polskiej żywności celowo tworzy się złą aurę. Tymczasem to właśnie Polska bije kolejne rekordy, jeśli chodzi o sprzedaż swoich produktów i to nie tylko w UE, ale również poza nią – wskazywał wiceminister rolnictwa, Rafał Romanowski.

– Wbrew pozorom tworzymy olbrzymią część gospodarki, eksportujemy naszej polskiej żywności za ponad 40 mld euro w roku 2022 i nie możemy pozwolić na to, by tego typu niesprawdzone informacje docierały do konsumentów – zaakcentował wiceminister Rafał Romanowski.

W wydarzeniu „Stop dezinformacji żywnościowej” zorganizowanym przez resort rolnictwa i rozwoju wsi uczestniczyli przedstawiciele organizacji branżowych. Jednym z nich był prezes Krajowej Rady Drobiarstwa, Dariusz Goszczyński, który mówił o tym, że sektor drobiarski regularnie staje się obiektem ataków.

– Do przypisywania chorób, które nie są chorobami. Do pokazywania na bazie afer, nieprawidłowości skarbowych, rozciągania tego, wywoływania paniki wśród konsumentów, co to nie znajduje się w tych produktach, pomimo że inspekcje informują, iż kontrolują i nadzorują, a chorób nie ma. To nie wystarczy, bo przecież musi być sensacja  – oznajmił Dariusz Goszczyński.

Dezinformacji nie brakuje również w sektorze wołowiny, który często określa się mianem hodowli przemysłowej. Tymczasem prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, Jacek Zarzecki, wskazał jasno, iż w Polsce nie ma czegoś takiego jak chów przemysłowy bydła.

– W Polsce jest 300 tys. gospodarstw utrzymujących 6,4 mln bydła. To wychodzi niecałe 20 sztuk na gospodarstwo. Ponad 90 proc. wszystkich gospodarstw to gospodarstwa do 50 sztuk. O jakim chowie przemysłowym możemy mówić w takiej sytuacji? – pytał Jacek Zarzecki.

Podczas konferencji podpisana została specjalna deklaracja. Jej celem jest jednoczenie wysiłków wszystkich zainteresowanych stron w celu zwalczania dezinformacji, promowania polskiej żywności oraz dalszego wzmacniania i rozwoju sektora rolno-spożywczego w Polsce.

TV Trwam News

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl