fot. facebook/Zdzisław Pupa

[TYLKO U NAS] Sen. Pupa: Ważne jest, by Polska była krajem wolnym od GMO   

Całkowity zakaz uprawy na terenie Rzeczypospolitej będzie i nie będziemy mieli obaw przed ekspansją GMO – przekonywał na antenie Radia Maryja w środowych „Aktualnościach Dnia” senator Zdzisław Pupa. Polityk mówił o pracach nad projektem ustawy dot. żywności modyfikowanej genetycznie.

Sejmowe komisje rolnictwa i środowiska zajmują się projektem ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych. Strona społeczna podkreśla, że dokument zawiera zapisy otwierające Polskę na uprawy GMO. Projekt wprowadza specjalne strefy, w których byłaby możliwa uprawa modyfikowanej żywności.

Informacje o pracach trwających nad projektem ustawy potwierdził senator Zdzisław Pupa.

– Jest prawdą, że w Sejmie trwają prace nad ustawą związaną z GMO. Dzisiaj jest spotkanie w parlamencie, w którym wezmą udział osoby, które osobiście znam, które zrobią wszystko, by nie doszło do tego, żeby w Polsce były produkowane genetycznie modyfikowane odmiany – zapowiedział Zdzisław Pupa.

Jednocześnie podkreślił, że efektem przyjęcia ustawy ma być całkowity zakaz uprawy GMO na terenie Polski.

– Kiedy Sejm wypracuje ostateczną wersję ustawy na temat ochrony Polski przed GMO, to ten całkowity zakaz uprawy na terenie Rzeczypospolitej będzie i nie będziemy mieli obaw przed ekspansją GMO – zaznaczył.

Senator podkreślił, że hodowle GMO w naszym kraju uderzyłyby w polskie rolnictwo. Mogłyby  także odbić się na ludzkim zdrowiu.

– W naszym kraju rozwija się rolnictwo ekologiczne, jest rolnictwo tradycyjne. W momencie, kiedy wypuścimy GMO do uprawy, dostąpi automatycznie do skrzyżowanie tych upraw i zanieczyści się uprawy, które do tej pory były zdrowe. Świat obserwuje coraz więcej chorób odpornościowych i autoimmunologicznych w związku z GMO. Wielu naukowców twierdzi, że spożywanie takiej żywności powoduje właśnie takie zachowanie organizmu – wyjaśnił.

GMO jest próbą stworzenia roślin m.in. odporniejszych na różnego rodzaju owady. Celem produkcji tego typu żywności jest zwiększenie ilości plonów. Zdzisław Pupa wskazał, że nie są znane ewentualne skutki, jakie jej spożywanie mogłoby wywołać.

– W związku z postępem naukowym w dziedzinie biologii, genetyki dochodzi do takiej sytuacji, że próbuje się przeszczepić geny jednej rośliny czy nawet zwierzęcia do drugiej rośliny; z bakterii do rośliny, po to tylko, by roślina lepiej chroniła się przed owadami, a tym samym do zwiększenia plonu. Może to powodować powstanie patologii, których nikt nie zna. Nikt na świecie nie zbadał, co za kilka pokoleń może sprawić spożywanie produktów GMO – zaznaczył.

RIRM

drukuj