Suwałki. Etiuda historyczna i lokalne przysmaki na Jarmarku Kamedulskim

Etiuda teatralna o historii miasta będzie jedną z atrakcji dwudniowego Jarmarku Kamedulskiego, który rozpoczął się dzisiaj w Suwałkach. Podczas imprezy można też kupić wiele lokalnych produktów, m.in. drewnianego kameduła oraz lokalne przysmaki.

Jarmark Kamedulski nawiązuje do pierwszych jarmarków, organizowanych przez założycieli Suwałk – zakonników kamedułów. Jarmark rozpoczął się barwnym korowodem, który przeszedł ulicami miasta.

Jarmark Kamedulski jest organizowany w ramach Dni Suwałk przez Urząd Miejski. Imprezę rozpoczęto w piątek galą, podczas której prezydent Suwałk wręczył coroczne nagrody „Włócznie Jaćwingów”. Specjalną włócznię z diamentem dostał artysta mieszkający na Suwalszczyźnie Andrzej Strumiłło, który kończy w tym roku 90 lat. Rok 2017 jest rokiem Andrzeja Strumiłły w województwie podlaskim.

W sobotę rozpoczął się także wielki kiermasz rękodzieła, sztuki ludowej i tradycyjnej oraz jadła kresowego. Tradycyjnie w parku Konstytucji 3 Maja można kupić rękodzieło ludowe, lokalne potrawy, swojskie wędliny, potrawy, miody i nalewki. Jest też stoisko z drewnianymi figurkami, które rzeźbi Andrzej Kłaczkowski z Suwałk. Można u niego kupić figurki przedstawiające świątki, ale także kameduła wigierskiego.

Jedną z atrakcji imprezy będzie w niedzielę etiuda teatralna przedstawiająca historię miasta z czasów carskich. Etiuda pt. „Okres carski, powstania narodowe” pokaże patriotyczną manifestację zwolenników działań niepodległościowych w tym czasie.

Osadę Suwałki założyli w XVII w. zakonnicy kameduli, którzy mieszkali w pobliskim klasztorze w Wigrach. 3 marca 1720 roku przywilejem królewskim August II Mocny potwierdził prawa miejskie Suwałk. Dwóch kamedułów Romuald i Roch widnieje w herbie Suwałk.

PAP/RIRM

drukuj