Rusza realizacja programu „Owoce i warzywa w szkole”
Od dziś ruszają dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół w ramach unijnego programu promującego zdrowe odżywianie dzieci. Na jego realizacje przeznaczono 240 mln zł.
Program powstał w wyniku połączenia znanych wcześniej akcji „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Realizuje go Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Do końca 2017 r. uczniowie szkół podstawowych mają otrzymać w sumie ok. 150 mln porcji owocowo-warzywnych oraz mlecznych. Program obejmie łącznie prawie 2 mln dzieci.
Ważnym elementem tego programu jest aspekt edukacyjny – powiedziała Edyta Zalewska dyrektor Departamentu Wspierania Konsumpcji Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
– Jego celem (programu) jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców, warzyw, mleka i przetworów mlecznych w codziennej diecie, ale także ma odmieniać świadomość społeczną dzieci i rodziców. Ten proces oczywiście nie nastąpi z dnia na dzień, w związku z tym działania edukacyjne, które zostały przewidziane w tym programie mają kształtować te zdrowe nawyki żywieniowe. I niewątpliwie element promocji, który leży po stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest elementem bardzo ważnym – tłumaczyła Edyta Zalewska.
Polska do unijnego programu „Mleko w szkole” przystąpiła w 2004 r, natomiast akcję „Owoce i warzywa w szkole” zaczęła realizować 5 lat później. Obecnie nasz kraj należy do państw, które najefektywniej wykorzystują unijne fundusze przeznaczone na ten cel.
RIRM