Produkcja mięsa staje się coraz mniej opłacalna dla rolników
Niemieckie organizacje rolnicze i media ostrzegają, że mięso w tym kraju wkrótce może stać się towarem luksusowym. Problem dotyczy szczególnie wieprzowiny. Braki na sklepowych półkach mają być widoczne już za kilka miesięcy, a ceny mięsa znacznie wzrosnąć.
Eksperci wskazują, że to skutek m.in. niemieckiej polityki uderzającej w producentów rolnych oraz rosnących kosztów energii elektrycznej.
W europejskich rolników uderza też polityka klimatyczna. Problem dotyczy również Polski.
Dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej, Monika Przeworska, wskazuje, że produkcja mięsa staje się coraz mniej opłacalna dla rolników.
– Jeżeli nie zostaną podjęte działania, które będą działaniami pro hodowlanymi skierowanymi w stronę hodowców zajmujących się chowem zwierząt gospodarskich, to niestety w ciągu najbliższych lat o zaniechaniu takiej produkcji możemy zacząć mówić głośno. Tak to wygląda w przypadku żywca wieprzowego, gdzie czynników negatywnych nałożyło się tak dużo, że już teraz przyjmuje się, że dziennie ponad 120 gospodarstw tę hodowlę w Polsce kończy – wskazuje Monika Przeworska.
Ekspert dodaje, że politycy w całej Unii Europejskiej powinni skupić się na tym, jak pomóc rolnikom, a nie pracować nad kolejnymi szkodliwymi ograniczeniami.
Chodzi np. o propozycję wprowadzenia unijnego podatku od mięsa, co w europarlamencie chcą przeforsować m.in. przedstawiciele polskiej lewicy.
RIRM