Małopolska. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Od sierpnia wszystkie gminy w województwie małopolskim zostały objęte Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020. To oznacza, że wsparcie żywnościowe otrzyma znacznie więcej osób potrzebujących.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Zarządza nim Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Osoby objęte programem otrzymują artykuły spożywcze zakupione ze środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej. W Małopolsce na 182. gminy w programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa uczestniczyło do tej pory 180. Teraz wszystkie gminy będą nim objęte. Zarówno Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, jak i pozostałe akcje są wielkim wsparciem dla potrzebujących – mówi wojewoda małopolski Piotr Ćwik.
– Te wszystkie działanie, które są realizowane wspólnie przez Agencje Rynku Rolnego i przez Caritas i przez wiele innych podmiotów, są pewnym uzupełnieniem do programów rządowych, jak chociażby 500 plus. Wiemy, że ten program poprawił znacząco sytuację polskich rodzin, sytuację finansową polskich rodzin. Tym niemniej, szukamy wielu form pomocy dla osób, które są dotknięte ubóstwem – wskazuje Piotr Ćwik.
Łączna wartość środków przeznaczonych na realizację podprogramu na rok 2016 wyniosła ponad 327 mln zł. Pomoc żywnościowa była dostępna w 90 proc. gmin w Polsce. W ośmiu województwach liczba gmin uczestniczących przekroczyła 90 proc.
Jak wyglądało ta pomoc w 2016 roku w ramach programu na terenie małopolski mówi Piotr Serafin, dyrektor małopolskiej Agencji Rynku Rolnego, która jest instytucją pośredniczącą w realizacji Programu.
– Pomocą zostało objętych ponad 100 tys. osób, za kwotę ponad 22 mln zł. Dostarczono ponad 4,5 tys. ton żywności – zaznacza Piotr Serafin.
Ks. Bogdan Kordula, dyrektor uczestniczącej w realizacji programu w Małopolsce Caritas Archidiecezji Krakowskiej, wskazał na duże znaczenie działań towarzyszących realizacji programu, czyli warsztatów dotyczących przygotowywania posiłków, dietetyki, zarządzania budżetem domowym oraz zapobiegania marnotrawieniu żywności.
– Te warsztaty polegały przede wszystkim na tym, żeby tę sztukę kuchmistrzowską przełożyć w taki sposób i pokazać ludziom, że możemy z tego coś zrobić, z ponad tych 17. artykułów można coś dobrego zrobić, można to zużyć, czy to będzie kasza, czy ryż, czy coś niestandardowego. Te warsztaty były rzeczywiście w formie ćwiczeń w różnych terenach małopolski po to, żeby odkryć pewne walory gotowania – mówi ks. Bogdan Kordula.
Duchowny wskazał także na swoistą kontynuację w ramach programu idei, która przyświecała budowie Domu Chleba i magazynu żywności Caritas w Brzegach koło Wieliczki, gdzie rok temu odbywały się wydarzenia Światowych Dni Młodzieży.
TV Trwam News/RIRM