Litewskie badania wykazały, że produkty nabyte na Litwie i w Niemczech różnią się

23 z 33 zbadanych produktów znanych marek nabytych na Litwie i w Niemczech różnią się składem, smakiem i kolorem – wykazały badania litewskiej Państwowej Służby Kontroli Żywności i Weterynarii, których wyniki zaprezentowano we wtorek.

„Skład artykułów spożywczych sprzedawanych na Litwie jest gorszy” – powiedział podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Bronius Markauskas, wskazując, że „takie działania producentów zmniejszają zaufanie konsumentów”.

Jak zaznaczył minister, to, że produkty sprzedawane na Litwie i w państwach zachodnich różnią się jakością, było od dawna tajemnicą poliszynela, ale nie  podejmowano żadnych kroków, żeby temu zapobiec. Obecnie „będziemy zabiegać o to, by rynek był ujednolicony” – poinformował Bronius Markauskas.

„Powinno to być rozwiązane na szczeblu europejskim” – powiedział litewski minister rolnictwa.

Komisja Europejska zleciła opracowanie i wprowadzenie nowych regulacji dotyczących „podwójnych standardów jakości żywności” stosowanych przy sprzedaży artykułów spożywczych na wschodzie i zachodzie UE. Obecnie są prowadzone unijne badania w celu wykrycia skali problemu. Mają się one zakończyć w 2018 roku.

Minister Bronius Markauskas wyraził nadzieję, że „producenci zareagują szybciej, nie będą czekali na wyniki KE”.

Państwa Europy Środkowo-Wschodniej – Polska, Słowacja, Czechy, Węgry i Bułgaria – niejednokrotnie zwracały uwagę na gorszą jakość sprzedawanych w ich krajach produktów znanych marek.

PAP/RIRM

drukuj