„Konkurs Łasucha” w Pszczelej Woli
„Potrawy z miodową nutą” – to temat przewodni „Konkursu Łasucha”, który już po raz 16. odbył się w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli. Jury smakowało i oceniało. Efekty pracy były zaskakujące.
– Uczniowie Technikum Żywienia, a także przyszli adepci naszej szkoły, czyli uczniowie klas III gimnazjum sporządzali potrawy z dodatkiem miodu – powiedziała Anna Szcześniak, wicedyrektor Zespołu Szkół Rolniczych CKP w Pszczelej Woli.
Pomysłów nie brakowało.
– Uczniowie, którzy chcą wystartować w konkursie dostają praktycznie tylko temat przewodni. Sami muszą zgłębić tajemnice kuchni i wyszperać takie przyprawy, które nadają się na konkurs, które są ich inspiracją, którymi chcą się pochwalić i którymi chcą zadziwić kolegów i koleżanki z klasy – wyjaśniła dyrektor Anna Szcześniak.
Bartek przygotował polędwiczkę wieprzową w zielonej kruszonce.
– Inspirację brałem z książki kucharskiej, którą polecił mi mój kolega. Przepis mi się spodobał. Wypróbowałem go dwa razy w domu i postanowiłem przygotować – stwierdził Bartłomiej Kamiński z IV klasy Technikum Żywienia.
Daniem, które zwyciężyło był comber jagnięcy z puree z topinamburu z sosem granatowym. Potrawa zdobyła od jury aż 187 punktów.
– Myślę, że jagnięcina jest dosyć wymagającym mięsem. Potrzebowała wielu prób z mojej strony. Chodzi o smak i wykończenie – powiedział Kamil Kuna, uczeń IV klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego, zwycięzca konkursu.
Jak podkreślił laureat konkursu, swoje zwycięstwo w dużej mierze zawdzięcza wiedzy zdobytej w szkole.
– Przychodząc tutaj zaczynałem od zera. Zaczynając od jakiegoś zwykłego kurczaka, teraz w IV klasie kończę na jagnięcinie – dodał Kamil Kuna.
Wygrana dała Kamilowi dużo pewności siebie, a także motywacji do dalszego kulinarnego eksperymentowania.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody w postaci sprzętów AGD.
TV Trwam News