J. Podgórski z Instytutu Gospodarki Rolnej: Rosną ceny produkcji w rolnictwie
Jacek Podgórski, dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej, wskazuje, że ceny produkcji w rolnictwie rosną, dlatego wzrasta też wartość eksportu. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa podał, że wartość polskiego eksportu rolno-spożywczego w pierwszych pięciu miesiącach 2022 roku wyniosła 82 mld złotych.
To prawie o 22 procent więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Aż 75 procent wpływów z eksportu wygenerowała sprzedaż do krajów unijnych.
Jacek Podgórski, dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej, podkreśla, że koszty produkcji w rolnictwie są wyższe między innymi przez rosnące ceny gazu.
– Wielki wzrost wartości eksportu, bo słowo „wartość” jest absolutnie kluczowe, wiąże się przede wszystkim z tym, że wzrosły ceny oraz koszty, które ponoszą rolnicy na rynkach produkcyjnych. Oznacza to, że to, co zostanie wytworzone, jest droższe i sprzedawane jest za wyższe ceny. Nie oznacza to, że wyeksportowaliśmy o 25 czy 30 procent towarów więcej. Oczywiście, wzrost jest względem roku poprzedniego, natomiast nie aż taki. Tutaj wzrost cen odgrywa kluczową rolę: rosną ceny gazu, rosną ceny nawozów i środków ochrony roślin, wzrastają koszty samych gospodarstw – zaznacza Jacek Podgórski.
Z danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że strukturze eksportu dominowały: mięso i przetwory mięsne, ziarno zbóż i przetwory, wyroby tytoniowe oraz cukier.
Wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych do krajów poza Unię Europejską w analizowanym okresie wyniosła 13 mld 300 mln złotych, a to wzrost o 27 procent rok do roku.
RIRM