fot. pixabay.com

GIS ostrzega przed pleśnią na owocach i warzywach

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł we wtorek przed pleśnią na owocach i warzywach, która wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny. Wyjaśnił, że nie wystarczy odkroić uszkodzoną część produktu, ponieważ cały został zaatakowany pleśnią.

Na Twitterze GIS we wtorek pojawiło się ostrzeżenie zobrazowane ikonką z napisem „Uwaga! Pleśń”.

„Sezon na owoce i warzywa w pełni. Świeże produkty to pyszne i zdrowe urozmaicenie naszej diety” – napisał GIS.

Zaznaczył, że w przypadku, kiedy np. na pomidorze czy śliwce pojawi się plamka pleśni, „jedzenie należy wyrzucić w całości”.

„Pleśń wytwarza toksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia” – ostrzegł GIS.

https://twitter.com/GIS_gov/status/1564578718214930433

Pleśń zazwyczaj osadza się na: warzywach, owocach, płatkach zbożowych, orzechach i nasionach, mięsie i przetworach mlecznych. Grzyby pleśniowe posiadają mikotoksyny, z których najbardziej niebezpieczne to: aflatoksyna, patulina, zearalenon, fumonizyny, ochratoksyna A oraz deoksyniwalenol.

Zatrucie pleśnią może spowodować uszkodzenie wątroby, skóry i błon śluzowych, zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, pokarmowego i nerek oraz obrzęki płuc.

PAP

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl