22. Świąteczna Zbiórka Żywności

W ponad 3 tys. sklepów w 600 miejscowościach w Polsce od piątku do soboty zbierana będzie żywność w ramach 22. Świątecznej Zbiórki Żywności. Do koszy w supermarketach można wrzucać produkty z długim terminem przydatności. Trafią one do potrzebujących.

W piątek w centrum handlowym Tesco w Warszawie zainaugurowano 22. Świąteczną Zbiórkę Żywności. W tym roku przebiega ona pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół”.

Prezes Polskiej Federacji Banków Żywności Marek Borowski powiedział PAP, że w zbieranie żywności zaangażowało się w tym roku ponad 55 tys. wolontariuszy.

„Akcja jest dość prosta. Wolontariusze zachęcają klientów sklepów do zrobienia dodatkowych zakupów produktów z długim terminem przydatności takich, jak: cukier, mąka, makaron, kasza, olej, konserwy, przetwory owocowe i warzywne czy bakalie. Prosimy też o słodycze, bo pamiętamy o dzieciach i sprawianiu im radości. Następnie klienci zostawiają zakupy w specjalnie oznaczonych koszach, przy których dyżurują wolontariusze” – wyjaśnił.

Dodał, że żywność jest następnie sortowana i dostarczana do magazynów Banków Żywności, skąd za kilka dni trafi do współpracujących z Bankami Żywności organizacji pozarządowych. Marek Borowski zaznaczył, że są to organizacje pomagające starszym, niepełnosprawnym, rodzinom wielodzietnym i samotnym matkom.

„Beneficjentami tej pomocy są wszyscy, których nie stać na to, by przygotować godne święta” – podkreślił.

Zaznaczył, że jak co roku Banki Żywności uzupełnią paczki świąteczne o inne produkty z krótkimi terminami przydatności, takimi jak: warzywa, owoce czy nabiał, pozyskane w ramach swej codziennej działalności. Marek Borowski poinformował, że w czasie zeszłorocznej zbiórki pozyskano 776 ton żywności. Przygotowano z nich 1,5 mln świątecznych posiłków.

„Święta to specjalny czas, często jesteśmy zaganiani, bo przygotowujemy dom na przyjęcie gości czy wigilijny posiłek i prezenty. Jednak warto w tym czasie zatrzymać się i pomyśleć, że są osoby, których nie stać na to, żeby te święta godnie przeżyć. Chcemy w tym czasie zadbać o te osoby, żeby w odpowiednim czasie, z wyprzedzeniem, dotrzeć do nich z żywnością. Zachęcam do wspierania potrzebujących. Nikt nie powinien w czasie świąt Bożego Narodzenia być głodny czy samotny, a tym bardziej zasiadać do pustego stołu” – podkreślił Marek Borowski.

Świąteczną Zbiórkę Żywności wspierają takie sieci, jak: Auchan, Biedronka, Carrefour, Intermarche, Kaufland, Lidl, Mila, Netto, Polo Market, Stokrotka i Tesco. Listę konkretnych sklepów biorących udział w akcji można sprawdzić pod adresem: http://bit.ly/ŚZŻ2018. Po zakończeniu zbiórki Tesco przekaże Bankom Żywności darowiznę w wysokości 20 proc. całkowitej wartości zebranych produktów.

Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego. Jej misją od 20 lat jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzesza 31 Banków Żywności, wyspecjalizowanych w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych. Potrafią przyjąć i rozdysponować każdy asortyment, nawet z bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i mrożonki, zachowując łańcuch chłodniczy i spełniając wszystkie kryteria bezpieczeństwa (system HACCP, stały nadzór sanepidu). Dzięki codziennym działaniom na masową skalę organizacja dociera z pomocą żywnościową do blisko 2 mln najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem 4 tys. współpracujących z nią organizacji pozarządowych i instytucji pomocowych.

Idea Banków Żywności zrodziła się w latach 60. XX wieku w USA, z potrzeby zagospodarowania nadwyżek wyrobów spożywczych. W Europie pierwsze Banki Żywności powstały w latach 80. Pierwszy w Polsce powstał w 1993 r. z inicjatywy Jacka Kuronia przy fundacji Pomoc Społeczna SOS.

PAP/RIRM

drukuj