Włosi zakażą wytwarzania żywności w laboratoriach?
Włosi jako pierwsi wprowadzą zakaz żywności wytwarzanej w laboratoriach? Prowadzone są prace w tym zakresie. O sprawie napisał „Nasz Dziennik”.
We włoskim parlamencie trwają prace nad ustawą zakazującą produkcji, importu i wprowadzania do obrotu żywności wytwarzanej w laboratoriach. Tym samym państwo to sprzeciwia się, aby żywność wysokiej jakości była przeznaczona wyłącznie dla bogatych warstw społecznych.
„Włochy będą pierwszym krajem wolnym od żywności syntetycznej i chcą dać przykład, jak można ją regulować. Wybraliśmy zasadę ostrożności (…). Jakość żywności jest sprawą zasadniczą i nie możemy zgodzić się na społeczeństwo podzielone na dwie części, w którym żywność wysokiej jakości jest produkowana wyłącznie dla bogatych elit. Jesteśmy przekonani, że każdy powinien móc dobrze się odżywiać” – wskazał Francesco Lollobrigida, włoski minister rolnictwa, suwerenności żywnościowej i leśnictwa.
Ta zapowiedź staje w kontrze do ataku na tradycyjne rolnictwo, z jakim mamy do czynienia.
„Bardzo dobrze, że jest kraj, który zdecydowanie wypowiedział się przeciwko produkcji żywności przemysłowej. Uważam, iż jest to pierwszy krok. Myślę, że kraje Unii Europejskiej, w tym również Polska, powinny sprzeciwić się produkcji na masową skalę żywności wytwarzanej w laboratoriach” – ocenił Edward Kosmal, wiceprzewodniczący NSZZ Rolników Indywidualnych „Solidarność”, podczas rozmowy z „Naszym Dziennikiem”.
Ekspert dodał, że tylko żywność produkowana naturalnie jest gwarantem naszego bezpieczeństwa. Stanowisko włoskiego rządu popiera unijny komisarz ds. rolnictwa, Janusz Wojciechowski.
TV Trwam News