fot. PAP/Marcin Bielecki

Włoscy eksperci: globalne ocieplenie zmieniło wino i termin winobrania

Globalne ocieplenie zmieniło włoskie wino, w którym zawartość alkoholu wzrosła w ciągu ostatnich 30 lat o jeden procent – wynika z analizy ekspertów krajowego związku rolników. Winobranie we Włoszech uległo zaś przyspieszeniu o miesiąc.

W raporcie rolniczego związku Coldiretti, w którym przeanalizowano wpływ zmian klimatycznych na winorośl, podkreśla się, że coraz częściej zbiory rozpoczynają się w sierpniu, a nie – jak dotychczas i tradycyjnie – we wrześniu.

W zeszłym roku zbiór winogron do produkcji wina musującego w krainie Franciacorta w Lombardii na północy Włoch zaczął się rekordowo wcześnie, bo już 4 sierpnia – odnotowali eksperci. Dodali, że odmiany winorośli, które jeszcze w latach 80. zbierano pod koniec listopada, gotowe są w ostatnich latach w październiku.

Kolejną odnotowaną zmianą jest to, że wcześniej dojrzewające winogrona są mniej kwaśne i bardziej słodkie niż w przeszłości.

Ponadto z powodu ocieplenia zmieniła się lokalizacja upraw. Znajdują się one coraz wyżej, niekiedy nawet na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza. W rejonie Aosty znajdują się najwyżej położone w Europie winnice.

W raporcie przytoczono opinie naukowców, według których Nizina Padańska na północy Włoch, gdzie również są winnice, może za 100 lat przypominać pustynię.

PAP/RIRM

drukuj