fot. flickr.com

Wigilia w Hiszpanii

Wigilia ma w Hiszpanii charakter wybitnie rodzinny. Jej centrum jest kolacja, do której przygotowania trwają już od kilku dni. Biskupi zachęcają, aby pamiętać o ubogich, a także o chrześcijanach, którzy są prześladowani w tylu krajach.

W hiszpańskiej tradycji wigilijna kolacja jest bardzo ważna. Gromadzi ona członków rodziny, którzy przyjeżdżają niekiedy z bardzo daleka. Na stole wigilijnym nie ma karpia ani białego opłatka. Muszą jednak być owoce morza i, w zależności od regionu kraju, ryba lub baranina. Jeśli rodzina jest wierząca, to zgodnie z tradycja w jednym z pokoi buduje dużą szopkę betlejemską. Piękne figury pochodzą niekiedy nawet z końca XVIII w. Po kolacji rozpoczynają się gry i zabawy, które trwają do rana. Inni biorą udział w Pasterce. W wielu parafiach kończy się ona gorącą czekoladą.

Polacy starają się podtrzymać rodzime tradycje. Na stole pojawiają się bezmięsne potrawy, biały opłatek, a nawet kutia. Choć śpiewają kolędy i w miarę możliwości biorą udział w polskiej Pasterce, to jednak tęsknią za świętami w kraju. Pocieszaj się tym, ze jutro rano znajda prezenty pod choinka, na które Hiszpanie musza poczekać aż do święta Trzech Króli.

O. Marek Raczkiewicz CSsR, Madryt

drukuj