Wiceszef MRiRW: Konsumentom mięsa drobiowego nie grozi żadne niebezpieczeństwo
Nie grozi nam żadne niebezpieczeństwo; informacje o wirusie ptasiej grypy w mięsie drobiowym są nieprawdziwe – zapewnił dziś wiceminister rolnictwa Krzysztof Ciecióra, odnosząc się do medialnych doniesień, że za ostatnie przypadki śmierci kotów miałby odpowiadać wirus wykryty w surowym mięsie.
„Jesteśmy największym producentem drobiu w Europie. Eksportujemy na cały świat drób z ogromnym sukcesem. Polskie zakładały przetwórcze, produkujące drób, przetwarzające drób są najnowocześniejszymi w Europie” – mówił podczas konferencji prasowej wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, Krzysztof Ciecióra.
Minister @k_cieciora: Apeluję do mediów, by nie powielały niesprawdzonych informacji i poczekały na wyniki badań. Laboratorium w Puławach ma najnowocześniejszy sprzęt i wykwalifikowaną kadrę. Na bieżąco monitorujemy sytuację w kraju.#stopdezinformacji
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) July 5, 2023
Wskazywał, że 20 proc. całego drobiu w Europie należy do polskiego sektora.
„A ten sektor, jeśli chodzi o wolumen eksportu to jest już ponad 3,2 mld zł” – dodał.
Prezes @PolskieMieso Witold Choiński w #MRiRW: Dziękuję redakcjom, które zachowują umiar w komentarzach. 🇵🇱przemysł drobiarski pracował na swój sukces przez wiele lat. Naszą pozycję w Europie zawdzięczamy eksportowi, którego wartość wynosi ponad 4⃣ mld euro. pic.twitter.com/YI6k8zDlvU
— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) July 5, 2023
Jego zdaniem, „nie grozi nam żadne niebezpieczeństwo”.
„Informacje o wirusie ptasiej grypy w mięsie drobiowym są nieprawdziwe, żadne badania tego nie potwierdzają. Doniesienie w mediach wprowadzają w błąd” – poinformował wiceminister rolnictwa.
„Będziemy walczyć o dobre imię naszych rolników, którzy dokładają wszelkich starań, żeby jakość tej żywności była na najwyższym poziomie” – zapewnił wiceminister.
PAP