Sezon grzewczy – zwiększa się ryzyko zatrucia czadem

Rozpoczął się sezon grzewczy, a wraz z nim zwiększa się ryzyko zatrucia czadem. Służby apelują o zachowanie szczególnej ostrożności w tym okresie. Zatrucie tlenkiem węgla jest często spowodowane nieumiejętnym użytkowaniem pieców gazowych i starych pieców kaflowych.

Jednym ze sposobów uniknięcia zaczadzenia jest zainstalowanie czujek czadu. Warto też pamiętać o przeglądzie instalacji wentylacyjnych i kominowych – mówi Paweł Frątczak, rzecznik Państwowej Straży Pożarnej.

– Przegląd oraz czyszczenie przewodów kominowych powinniśmy przeprowadzać nie rzadziej niż raz na trzy miesiące. W momencie, kiedy w naszych mieszkaniach są urządzenia, gdzie stosujemy gaz lub olej opałowy, takie urządzenia, a także przewody spalinowe powinny być czyszczone nie rzadziej niż raz na pół roku. Bezwzględnie powinniśmy pamiętać o sprawdzaniu raz do roku przewodów wentylacyjnych. Najczęstszym błędem, który popełniamy niezależnie od sprawności urządzeń (…) jest zasłanianie klatek wentylacyjnych papierem czy taśmą samoprzylepną – wskazuje Paweł Frątczak.

W ubiegłym sezonie grzewczym, od października do końca marca tego roku, wskutek zatrucia czadem zmarły 52 osoby. Ponad 2 tys. trafiło do szpitala.

Tlenek węgla jest niewidoczny, nie ma zapachu ani smaku. Ostre zatrucie czadem powoduje szybką śmierć.

RIRM

drukuj