fot. PAP/Radek Pietruszka

Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich dyskutowała nad bezpieczeństwem żywnościowym Polski

W Pałacu Prezydenckim odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich z udziałem prezydenta Andrzeja Dudy. Tematem obrad było bezpieczeństwo żywnościowe Polski w obliczu wojny na Ukrainie.

W trakcie spotkania członkowie Rady podkreślali, że trudna sytuacja w polskim rolnictwie to efekt konfliktu na Ukrainie, pandemii COVID-19 oraz wzrostu cen kosztów produkcji wywołanego realizacją polityki klimatycznej.

Przewodniczący prezydenckiej Rady, Jan Krzysztof Ardanowski, po obradach uspokajał, że Polska obecnie jest samowystarczalna, jeżeli chodzi o produkcję żywności. Rząd powinien jednak podjąć działania zwiększające bezpieczeństwo w tym zakresie.

– Oczekujemy, że bezpieczeństwo żywnościowe zostanie uznane za jedno z najważniejszych, podobnie jak bezpieczeństwo militarne. (…) Sytuacja jest szczególna. Strategiczna rola żywności jest przez wszystkich dostrzegana, dlatego w polityce państwa rolnictwo powinno być działem strategicznym. Dotyczy to również zarządzania rezerwami państwowymi. Musi być prowadzona bieżąca pełna analiza stanu zapasów strategicznych – zaznaczył Jan Krzysztof Ardanowski.

Członkowie Rady wskazywali m.in. na konieczność rozbudowy systemu przechowalnictwa płodów rolnych oraz potrzebę powstania państwowego terminala przeładunkowego surowców rolnych. Przekonywali też, że rząd powinien podjąć działania na rzecz utrzymania przez Polskę wysokiej pozycji eksportowej.

Jan Krzysztof Ardanowski powiedział, że prezydent będzie starał się, aby postulaty Rady znalazły się w agendzie rozmów z rządem oraz Komisją Europejską.

RIRM

drukuj