Polski drób jest zdrowy
Polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne – podkreślają Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek „Polskie Mięso”. Organizacje odniosły się do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach dotyczących salmonelli w mięsie drobiowym z Polski.
W oświadczeniu wskazano, że mięso, które trafia do sprzedaży, jest towarem w pełni bezpiecznym, co gwarantują restrykcyjne przepisy prawa zarówno polskiego, jak i unijnego.
Witold Choiński, prezes związku „Polskie Mięso”, zauważył, że ataki na polski drób w Wielkiej Brytanii powtarzają się dość często.
– To się powtarza zwłaszcza w jednej telewizji. Traktujemy to jako atak, wobec tego musimy reagować na takie sytuacje. Będziemy robić wszystko, żeby zabezpieczyć i zapewnić stronę brytyjską o tym, że polski drób jest bezpieczny, wysokiej jakości i śmiało można go spożywać – podkreślił Witold Choiński.
Wcześniej do podobnych sytuacji dochodziło na Słowacji i w Czechach. Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej oraz trzecim największym eksporterem na świecie.
Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek „Polskie Mięso” planują przesłać oświadczenie także do brytyjskich mediów.
RIRM