fot. pixabay

Polski drób jest zdrowy

Polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne – podkreślają Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek „Polskie Mięso”. Organizacje odniosły się do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach dotyczących salmonelli w mięsie drobiowym z Polski.

W oświadczeniu wskazano, że mięso, które trafia do sprzedaży, jest towarem w pełni bezpiecznym, co gwarantują restrykcyjne przepisy prawa zarówno polskiego, jak i unijnego.

Witold Choiński, prezes związku „Polskie Mięso”, zauważył, że ataki na polski drób w Wielkiej Brytanii powtarzają się dość często.

To się powtarza zwłaszcza w jednej telewizji. Traktujemy to jako atak,  wobec tego musimy reagować na takie sytuacje. Będziemy robić wszystko, żeby zabezpieczyć i zapewnić stronę brytyjską o tym, że polski drób jest bezpieczny, wysokiej jakości i śmiało można go spożywać – podkreślił Witold Choiński.

Wcześniej do podobnych sytuacji dochodziło na Słowacji i w Czechach. Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej oraz trzecim największym eksporterem na świecie.

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i Związek „Polskie Mięso” planują przesłać oświadczenie także do brytyjskich mediów.

RIRM

drukuj
Tagi:

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl