fot. Ewa Sądej/Nasz Dziennik

Podlaskie: wykryto 15. w kraju ognisko ASF u świń

Ognisko afrykańskiego pomoru świń stwierdzono w gospodarstwie w gminie Mielnik (Podlaskie) – poinformował PAP w poniedziałek Mirosław Czech z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Białymstoku. To 15. ognisko ASF w Polsce, a 12. w Podlaskiem.

Wieś, w której wykryto ognisko ASF, leży w niedużej odległości od granicy z Białorusią. W gospodarstwie, gdzie stwierdzono chorobę, było 13 świń; zwierzęta zostaną uśpione i zutylizowane. Wokół tego miejsca zostanie wyznaczony obszar z ograniczeniami.

„Na razie nie mam jeszcze żadnych wiadomości, co mogło być źródłem przeniesienia choroby, poza wynikiem, iż jest to ASF” – dodał Mirosław Czech.

To 15. ognisko tej choroby od początku występowania afrykańskiego pomoru świń w Polsce, czyli od lutego 2014 roku. Początkowo było ich tylko kilka, ale od początku sierpnia służby weterynaryjne co kilka dni informują o kolejnych ogniskach ASF u świń. Trzy z nich odnotowano w województwie lubelskim, pozostałe – w podlaskim.

„To są wszystko wtórne ogniska w tym samym miejscu. Dobrze, że one wychodzą tam na miejscu. Natychmiast je tam tłumimy i przeprowadzamy dochodzenia wspólnie z policją” – powiedział w poniedziałek Główny Lekarz Weterynarii Włodzimierz Skorupski.

Dodał, że ogniska wykrywane są w gospodarstwach, w których hodowane są świnie od jednej do 100 sztuk.

Z informacji PAP wynika, że w czwartek może odbyć się kolejne spotkanie międzyresortowego zespołu do spraw łagodzenia skutków związanych z wystąpieniem przypadków afrykańskiego pomoru świń. Został on powołany zarządzeniem prezesa Rady Ministrów z 11 sierpnia br.

Służby weterynaryjne i policja ustalają, co mogło być źródłem przeniesienia wirusa ASF do gospodarstw. Wszystko wskazuje na to, że przynajmniej w niektórych przypadkach zawinił człowiek. Stąd apele do rolników, by nie nabywali świń z niepewnych źródeł i o niewiadomym pochodzeniu; w województwie podlaskim, części mazowieckiego i części lubelskiego w związku z ASF obowiązują zakazy organizacji targów, wystaw, konkursów i pokazów z udziałem świń.

Służby zwracają też uwagę, by w gospodarstwach wdrożone zostały zasady bioasekuracji. W szczególności, by rolnicy utrzymywali świnie w sposób wykluczający kontakt z dzikami, karmili trzodę paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz zwracali uwagę na bezpieczeństwo i sposób przechowywania słomy.

Przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw oraz przed wejściami do pomieszczeń, w których utrzymywane są świnie, mają być wyłożone maty dezynfekcyjne.

PAP/RIRM

drukuj