fot. .flickr.com

PIE: borówka amerykańska polskim superowocem eksportowym

W ostatnich 20 latach uprawa borówki wysokiej, zwanej amerykańską, była najszybciej rozwijającą produkcją sadowniczą w Polsce; w efekcie staliśmy się jej drugim producentem w UE i 6. w świecie, czyli borówka stała się polskim superowocem eksportowym – poinformował Polski Instytut Ekonomiczny.

„W ostatnich 20 latach uprawa borówki wysokiej, potocznie zwanej amerykańską, była najszybciej rozwijającym się kierunkiem produkcji sadowniczej w Polsce. W rezultacie staliśmy się 2. jej producentem w Europie (po Hiszpanii) i 6. w świecie (za USA, Kanadą, Peru, Hiszpanią i Meksykiem)” – czytamy w najnowszym wydaniu „Tygodnika Gospodarczego PIE”.

Według GUS w latach 2014-2018 produkcja tych owoców w Polsce wzrosła ponad dwukrotnie: z 12,5 tys. ton do 25,5 tys. ton.

Eksperci PIE wyjaśniają, że było to wynikiem zarówno rosnącego eksportu, jak i wzrostu konsumpcji tych owoców w kraju. Polska należy do czołowych unijnych eksporterów świeżej borówki wysokiej, zwłaszcza owoców deserowych – podkreślili.

Według danych Eurostatu, na które powołują się eksperci Instytutu, w 2018 r. byliśmy 2. co do wielkości jej eksporterem w UE, z udziałem 18,6 proc. Pierwszą pozycję na liście unijnych dostawców zajmowała Holandia (64,9 proc.), zaś za Polską uplasowały się: Belgia (8,5 proc.), Hiszpania (2,3 proc.), Litwa (1,7 proc.) i Niemcy (1,6 proc.).

„Odbiorcy z ponad 30 krajów zakupili w Polsce 6,7 tys. ton świeżych borówek za łączną kwotę blisko 41,4 mln euro, o ponad 31 proc. więcej niż rok wcześniej” – zaznaczono. Ponad 96 proc. stanowiły dostawy na rynek unijny, głównie do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Szwecji, Danii i Holandii – podano.

Zdaniem PIE nasze borówki cieszą się zainteresowaniem zagranicznych odbiorców ze względu na wysoką jakość.

„Produkujemy odmiany o dużych owocach, zbieramy je przeważnie ręcznie, jagody są trwałe i łatwo je transportować, a także są bezpieczne dla konsumentów. Atutem są walory smakowe” – zaznaczono. Zdaniem specjalistów chłodne noce i ciepłe dni zapewniają zbilansowaną kwasowość i słodycz owoców, „trudną do osiągniecia np. na południu Europy”.

Perspektywy eksportu świeżych borówek wysokich z Polski są, jak ocenił PIE, obiecujące. Konsumpcja borówek rośnie we wszystkich krajach europejskich, zwłaszcza w Niemczech, Szwajcarii, Belgii, Holandii, Luksemburgu oraz w krajach skandynawskich. Średnia konsumpcja na osobę w wymienionych krajach wynosi 550 g borówek rocznie, a liderami w Europie są Brytyjczycy (około 860 g/r) – dodano.

„Szacuje się, że gdyby konsumpcja na całym kontynencie wzrosła w przeliczeniu na jednego mieszkańca do poziomu brytyjskiego, aby sprostać popytowi na rynek musiałoby rocznie trafiać 645 tys. ton borówki. Znaczne możliwości dla eksportu tkwią także na rynkach azjatyckich, zwłaszcza w krajach Azji Południowo-Wschodniej” – oceniono.

Z najnowszych danych GUS wynika, że w obecnym sezonie zbiory borówki wysokiej wzrosły o ok. 30 proc. „dzięki wchodzeniu w fazę pełnego owocowania dużych areałów młodych nasadzeń”.

PAP/RIRM

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl