Paszportyzacja polskiej żywności – KOWR i NASK podpisali umowę dot. realizacji pilotażu projektu
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i NASK podpisali umowę ws. realizacji pilotażu projektu dotyczącego paszportyzacji polskiej żywności. W wydarzeniu uczestniczył wicepremier Henryk Kowalczyk.
Minister rolnictwa zwrócił uwagę, że potrzeba poczucia bezpieczeństwa żywnościowego jest niezwykle istotna. Dlatego organizacje branżowe wyszły z inicjatywą paszportyzacji produktów. Na początku były to podmioty zrzeszające producentów ziemniaków, wieprzowiny i wołowiny.
🆕W obecności wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi #HenrykKowalczyk, została dziś podpisana umowa pomiędzy @KOWR_gov_pl , a @NASK_pl na realizację Pilotażu projektu „Paszportyzacja polskiej żywności”.
Więcej informacji na ➡https://t.co/dsCM9TNhhq pic.twitter.com/4YX9ygvtHm— Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (@MRiRW_GOV_PL) December 16, 2021
Dzięki certyfikatowi konsumenci będą mieli dostęp do wiarygodnych informacji nt. sposobu i miejsca produkcji żywności. Wicepremier Henryk Kowalczyk powiedział, że w projekt zostały zaangażowane już rok temu różne instytucje zajmujące się m.in. kontrolą jakości produktów.
– Te instytucje, które w swoim zadaniu mają kontrolę jakości żywności, podjęły tę współpracę. I teraz, jak to przekazać konsumentowi, jak udostępnić konsumentom tę wiedzę? Właśnie tego zadania podejmuje się Naukowa Akademia Sieci Komputerowej i Państwowy Instytut Badawczy, oczywiście we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, jako tego, który daje wsparcie, wkład merytoryczny do tego przedsięwzięcia – wskazał polityk.
https://twitter.com/MRiRW_GOV_PL/status/1471423869957423106
Henryk Kowalczyk wyraził nadzieję, że po pilotażu będą prowadzone prace, które obejmą całe spektrum polskiej żywności. Pilotaż ma być realizowany w latach 2021-23. Szacowany koszt jego realizacji to 15 mln zł. Drugi etap – budowa docelowego systemu IT – zaplanowana została na lata 2023-24.
RIRM