fot. pixabay.com

Ministerstwo rolnictwa zachęca do produkcji i konsumpcji ekologicznej polskiej żywności

Ministerstwo Rolnictwa zachęca rolników do przechodzenia na, a konsumentów do zakupu zdrowej polskiej żywności. Jest to związane z jednym z celów zawartych w polskim Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej.

Szef resortu, Henryk Kowalczyk, powiedział na konferencji w Warszawie, że udział gruntów w uprawach ekologicznych wynosi obecnie ok. 3,5 procenta. Zaznaczył, że cel określony przez Polskę w Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej zakłada wzrost do siedmiu proc. w 2027 roku.

Wskazał, że pomogą w tym m.in. dopłaty bezpośrednie powiązane ze sprzedażą produktów i dopłaty komplementarne związane z produkcją zwierzęcą. Minister oznajmił, że chodzi nie tylko o zwiększenie produkcji, ale też o wzrost zbytu produktów ekologicznych.

– Prowadzę też rozmowy z Ministerstwem Edukacji, Ministerstwem Zdrowia po to, żeby bardzo intensywnie promować walory rolnictwa ekologicznego – walory zdrowotne, ale też walory edukacyjne – w szkołach, przedszkolach, a nawet w szpitalach, bo to też jest niezwykle istotne, po to, żeby impulsem do rozwoju rolnictwa ekologicznego, do zwiększania powierzchni upraw rolnictwa ekologicznego nie była tylko bezpośrednia dopłata do upraw, ale przede wszystkim możliwość odpowiedniego zbytu, bo najgorszą rzeczą jest to, jeśli produkty rolnictwa ekologicznego trafiają do całej palety rolnictwa klasycznego, czyli właściwie nie widać efektów. To jest główny cel i główne zadanie – tłumaczył Henryk Kowalczyk.

Dodał, że dużą rolę w edukacji w zakresie ekologicznego rolnictwa mogą odegrać gospodarstwa demonstracyjne. Wskazał, że chodzi m.in. o przedstawienie możliwości nowych technologii upraw gruntów oraz przetwórstwa.

RIRM

drukuj