fot. pixabay.com

J. Kumoch: Polska wołowina o krok od wejścia na rynek Chin

Jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin – poinformował w środę ambasador Polski w Chinach, Jakub Kumoch. Dodał, że niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów.

W czerwcu br. miało miejsce spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. W jego trakcie podpisano m.in. dokumenty regulujące warunki eksportu grup polskich produktów na rynek chiński, m.in. protokół dotyczący mięsa wołowego oraz memorandum o porozumieniu w sprawie zapobiegania i zwalczania BSE (gąbczasta encefalopatia bydła – neurologiczna choroba bydła o potencjale zoonotycznym).

„Zniesienie zakazu importu polskiej wołowiny traktujemy jako nowe otwarcie w sprawie sprzedaży polskiego mięsa” – zaznaczył wówczas szef MRiRW.

Podkreślono, że podpisanie protokołów nie jest równoznaczne z zakończeniem procedur i otwarciem rynku ChRL, ale „stanowi bardzo ważny krok w tym kierunku”.

Jakub Kumoch, ambasador Polski w Chinach, przekazał w środę na Twitterze, że „jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin”. Podkreślił, iż „niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów”.

„Podjąłem decyzję o uruchomieniu w Ambasadzie dodatkowej pomocy przy wypełnianiu wniosków w CIFER (China Import Food Enterprises Registration” – przekazał.

Dodał, by kontaktować się przez adres e-mail [email protected].

PAP

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl