J. Kumoch: Polska wołowina o krok od wejścia na rynek Chin
Jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin – poinformował w środę ambasador Polski w Chinach, Jakub Kumoch. Dodał, że niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów.
W czerwcu br. miało miejsce spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej. W jego trakcie podpisano m.in. dokumenty regulujące warunki eksportu grup polskich produktów na rynek chiński, m.in. protokół dotyczący mięsa wołowego oraz memorandum o porozumieniu w sprawie zapobiegania i zwalczania BSE (gąbczasta encefalopatia bydła – neurologiczna choroba bydła o potencjale zoonotycznym).
„Zniesienie zakazu importu polskiej wołowiny traktujemy jako nowe otwarcie w sprawie sprzedaży polskiego mięsa” – zaznaczył wówczas szef MRiRW.
Podkreślono, że podpisanie protokołów nie jest równoznaczne z zakończeniem procedur i otwarciem rynku ChRL, ale „stanowi bardzo ważny krok w tym kierunku”.
Jakub Kumoch, ambasador Polski w Chinach, przekazał w środę na Twitterze, że „jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin”. Podkreślił, iż „niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów”.
„Podjąłem decyzję o uruchomieniu w Ambasadzie dodatkowej pomocy przy wypełnianiu wniosków w CIFER (China Import Food Enterprises Registration” – przekazał.
Uwaga ‼️ Jesteśmy o krok od wejścia z polską wołowiną na rynek Chin ‼️ Niezbędna jest rejestracja wszystkich zainteresowanych producentów ‼️ Podjąłem decyzję o uruchomieniu w Ambasadzie dodatkowej pomocy przy wypełnianiu wniosków w CIFER.
Kontakt: [email protected] pic.twitter.com/lbTaOr6Sp2— Jakub Kumoch 古天卫 (@JakubKumoch) November 15, 2023
Dodał, by kontaktować się przez adres e-mail [email protected].
PAP