Holandia: Część restauracji w Amsterdamie wprowadziło „opłatę energetyczną”
Niektóre restauracje w Amsterdamie wprowadziły specjalną dopłatę energetyczną – informował dziennik „De Telegraaf”. Jak tłumaczył Oskar Heijdelberg, współwłaściciel sieci restauracji Spaghetteria, klient powinien wiedzieć, ile restauratorów kosztuje energia.
„Ze względu na rosnące ceny gazu i prądu, część właścicieli restauracji w stolicy Holandii zdecydowała się podnieść ceny, natomiast niektórzy z nich dodają do rachunku specjalną opłatę” – wynika z ustaleń gazety.
„To nie była łatwa decyzja, ale jest ona niezbędna” – stwierdził Oskar Heijdelberg, który wprowadził „dopłatę energetyczną” w wysokości 1,5 euro w 14 restauracjach, których jest współwłaścicielem.
„Gdy tylko ceny energii powrócą do normalnego poziomu, natychmiast zniesiemy ten środek” – deklarował restaurator.
„Holendrzy bardziej akceptują wzrost cen w supermarkecie, niż w gastronomii” – ocenił cytowany w dzienniku Dirk Beljaarts, dyrektor Koninklijke Horeca Nederland, organizacji holenderskiej branży gastronomicznej.
Według niego taki dodatek pomaga uświadomić gościom, że droga energia ma również wpływ na ceny w restauracjach.
PAP