fot. pixabay.com

Holandia: Część restauracji w Amsterdamie wprowadziło „opłatę energetyczną”

Niektóre restauracje w Amsterdamie wprowadziły specjalną dopłatę energetyczną – informował dziennik „De Telegraaf”. Jak tłumaczył Oskar Heijdelberg, współwłaściciel sieci restauracji Spaghetteria, klient powinien wiedzieć, ile restauratorów kosztuje energia.

„Ze względu na rosnące ceny gazu i prądu, część właścicieli restauracji w stolicy Holandii zdecydowała się podnieść ceny, natomiast niektórzy z nich dodają do rachunku specjalną opłatę” – wynika z ustaleń gazety.

„To nie była łatwa decyzja, ale jest ona niezbędna” – stwierdził Oskar Heijdelberg, który wprowadził „dopłatę energetyczną” w wysokości 1,5 euro w 14 restauracjach, których jest współwłaścicielem.

„Gdy tylko ceny energii powrócą do normalnego poziomu, natychmiast zniesiemy ten środek” – deklarował restaurator.

„Holendrzy bardziej akceptują wzrost cen w supermarkecie, niż w gastronomii” – ocenił cytowany w dzienniku Dirk Beljaarts, dyrektor Koninklijke Horeca Nederland, organizacji holenderskiej branży gastronomicznej.

Według niego taki dodatek pomaga uświadomić gościom, że droga energia ma również wpływ na ceny w restauracjach.

PAP

drukuj