Bon żywnościowy i prace nad obniżeniem podatku VAT elementami wsparcia dla gastronomii?
Rząd chce pomóc branży gastronomicznej wprowadzając bon żywnościowy. Trwają także prace nad obniżeniem podatku VAT dla gastronomii.
Jedną z branż, która najbardziej ucierpiała w wyniku wprowadzonych obostrzeń jest branża gastronomiczna. Według nieoficjalnych informacji rząd chce ją wesprzeć bonami żywnościowymi. Bony sfinansowane przez pracodawcę i państwo, pracownik wykorzystałby zamawiając posiłki na wynos w dowolnej restauracji.
Szczegółów jeszcze nie ma – zauważył wiceminister funduszy Waldemar Buda.
– Takie rzeczywiście plany są, ale to na razie kwestia koncepcyjna – poinformował Waldemar Buda, wiceminister funduszy i polityki regionalnej.
Bon był jednym z tematów wczorajszego spotkania Ministerstwa Rozwoju i branży gastronomicznej – zauważył prezes Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys. Organizacje pracodawców chcą, aby środki na posiłki zwolnić z PIT i ZUS.
– To jest koszt potencjalnie 600 mln zł z perspektywy budżetu państwa, więc to są realne środki, które rzeczywiście wsparłyby pracodawców – stwierdził Paweł Borys, prezes PFR.
Rząd pracuje także nad obniżeniem podatku VAT dla gastronomii. Projekt Ministerstwa Rozwoju opiniuje obecnie resort finansów. Według medialnych doniesień VAT obniżony zostanie z 8 do 5 proc., ale tylko do końca roku.
TV Trwam News