W. Choiński: Specustawa dotycząca ASF była konieczna
Specustawa dotycząca ASF-u była konieczna powiedział Witold Choiński, szef Związku Polskie Mięso. Dodał, że szybkie działania pozwolą na nadrobienie zaległości z dwóch lat.
Producenci trzody chlewnej liczą też, że uda się zahamować rozprzestrzenianie Afrykańskiego Pomoru Świń.
Specustawa zakłada wykup świń ze stref zagrożonych i przerób mięsa na konserwy, a następnie ich zakup przez instytucje państwowe.
– Dzięki tej ustawie rozpoczął się skup tych stref. Są firmy, które będą zajmowały te nadwyżki, przede wszystkim te, gdzie występują sztuki przerośnięte u rolników i od tych zaczynamy. Myślę, że bez tej ustawy i bez działań resortu stalibyśmy dalej w miejscu, natomiast dzięki tym szybkim działaniom nadrobiliśmy to, co przed dwa lata było stracone – podkreślał Witold Choiński.
Najprawdopodobniej w tym tygodniu Brukselscy urzędnicy podejmą decyzję w sprawie ewentualnego rozszerzenia bądź nowego oznaczenia stref ochronnych. Eksperci szacują, że po zmianach trzeba będzie zdjąć od 100 do nawet 400 tys. tuczników
W Polsce odnotowano dotąd dwadzieścia ognisk afrykańskiego pomoru świń u trzody chlewnej, z czego czternaście w województwie podlaskim – pozostałe cztery w lubelskim, a dwie w mazowieckim.
RIRM