Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

(s. Teresa)


Zupa meksykańska


Składniki:


– 3 litry wody

– 25 dag mięsa mielonego wieprzowego

– 25 dag mięsa mielonego wołowego

– 2 ziemniaki

– 2 małe marchewki

– 1 mała pietruszka

– 1 mały seler lub połówka dużego

– 2 cebule

– sól, pieprz do smaku

– 2 łyżki mąki orkiszowej, razowej lub pszennej

– pęczek natki pietruszki


Wykonanie:


Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w krótkie słupki, poczym wrzucamy do wody i gotujemy. Cebulę kroimy w półksiężyce i przyrumieniamy na oleju, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Rozprowadzamy to gotującym się już wywarem z jarzyn i całość wlewamy do zupy. Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy mięso tak, jak na kotlety mielone (dodajemy jajko, namoczoną bułkę) i robimy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki wrzucamy do zupy i dalej gotujemy. Po ok. godzinie odstawiamy zupę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.


Karkówka


Składniki:


– 2 kg karkówki

– cebula

Sos:

– 2 szklanki wody


– 1 kostka rosołowa wegetariańska

– 1 łyżeczka pieprzu białego i czarnego mielonego

– 1 łyżeczka soli do smaku

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– mały koncentrat pomidorowy

– 3 pokrojone ząbki czosnku


Wykonanie:


Mięso kroimy w plastry (na 1 cm szerokości) i obsmażamy je na patelni z obydwu stron. Brytfankę wykładamy srebrną folią do pieczenia i układamy na niej plastry karkówki. Na każdym z nich kładziemy plasterki cebuli. Następnie przystępujemy do wykonania sosu. Wszystkie podane wyżej składniki łączymy i gotujemy. Sosem polewamy karkówkę, wstawiamy do piekarnika i dusimy w 200 stopniach przez 40 minut. Gotową karkówkę można udekorować gotowaną marchewką i natką pietruszki.


Pulpet z kurczaka


Składniki:


– kurczak

– 1 szklanka wody

– mała marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora

– cebula, czosnek

– 20 dag pieczarek

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej

– pół szklanki białego wina

– pieprz, sól do smaku

– pokrojona zielona pietruszka


Wykonanie:


Kurczaka drylujemy, kroimy na mniejsze części i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Gotowe kawałki przekładamy do rondla. Warzywa kroimy w drobną kostkę i gotujemy z nich wywar. Na oleju po smażeniu kurczaka przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodając do tego mąkę zaprawiając wywarem z jarzyn. Dodajemy zasmażkę do rondla, jak również ugotowane warzywa. Resztę wywaru mieszamy z białym winem dodając sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Masę wlewamy do rondla z kurczakiem i dusimy na małym ogniu przez godzinę. W tym czasie podsmażamy pieczarki, które potem również dodajemy do kurczaka i dusimy przez 10 minut. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.


Ciasto marchewkowe


Składniki:


– 4 jajka

– 1 szklanki oleju

– 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej

– 1 szklanka cukru

– 2 szklanki drobno startej marchewki

– 1 duża łyżeczka sody

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 2 łyżeczki cynamonu

– orzechy, rodzynki wedle uznania


Wykonanie:


Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę i olej delikatnie mieszając. Następnie dodajemy marchew i proszek do pieczenia, sodę, potem cynamon a na koniec bakalie. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

drukuj