Porady kulinarne
(s. Teresa)
Zupa meksykańska
Składniki:
– 3 litry wody
– 25 dag mięsa mielonego wieprzowego
– 25 dag mięsa mielonego wołowego
– 2 ziemniaki
– 2 małe marchewki
– 1 mała pietruszka
– 1 mały seler lub połówka dużego
– 2 cebule
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki mąki orkiszowej, razowej lub pszennej
– pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w krótkie słupki, poczym wrzucamy do wody i gotujemy. Cebulę kroimy w półksiężyce i przyrumieniamy na oleju, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Rozprowadzamy to gotującym się już wywarem z jarzyn i całość wlewamy do zupy. Gdy zupa się gotuje, przygotowujemy mięso tak, jak na kotlety mielone (dodajemy jajko, namoczoną bułkę) i robimy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki wrzucamy do zupy i dalej gotujemy. Po ok. godzinie odstawiamy zupę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki.
Karkówka
Składniki:
– 2 kg karkówki
– cebula
Sos:
– 2 szklanki wody
– 1 kostka rosołowa wegetariańska
– 1 łyżeczka pieprzu białego i czarnego mielonego
– 1 łyżeczka soli do smaku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– mały koncentrat pomidorowy
– 3 pokrojone ząbki czosnku
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry (na 1 cm szerokości) i obsmażamy je na patelni z obydwu stron. Brytfankę wykładamy srebrną folią do pieczenia i układamy na niej plastry karkówki. Na każdym z nich kładziemy plasterki cebuli. Następnie przystępujemy do wykonania sosu. Wszystkie podane wyżej składniki łączymy i gotujemy. Sosem polewamy karkówkę, wstawiamy do piekarnika i dusimy w 200 stopniach przez 40 minut. Gotową karkówkę można udekorować gotowaną marchewką i natką pietruszki.
Pulpet z kurczaka
Składniki:
– kurczak
– 1 szklanka wody
– mała marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
– cebula, czosnek
– 20 dag pieczarek
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
– pół szklanki białego wina
– pieprz, sól do smaku
– pokrojona zielona pietruszka
Wykonanie:
Kurczaka drylujemy, kroimy na mniejsze części i obsmażamy na oleju na złoty kolor. Gotowe kawałki przekładamy do rondla. Warzywa kroimy w drobną kostkę i gotujemy z nich wywar. Na oleju po smażeniu kurczaka przyrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodając do tego mąkę zaprawiając wywarem z jarzyn. Dodajemy zasmażkę do rondla, jak również ugotowane warzywa. Resztę wywaru mieszamy z białym winem dodając sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Masę wlewamy do rondla z kurczakiem i dusimy na małym ogniu przez godzinę. W tym czasie podsmażamy pieczarki, które potem również dodajemy do kurczaka i dusimy przez 10 minut. Na koniec dodajemy zieloną pietruszkę.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanki oleju
– 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 szklanka cukru
– 2 szklanki drobno startej marchewki
– 1 duża łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 łyżeczki cynamonu
– orzechy, rodzynki wedle uznania
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę i olej delikatnie mieszając. Następnie dodajemy marchew i proszek do pieczenia, sodę, potem cynamon a na koniec bakalie. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach.