Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Pączki z ziemniaków

-1kg ziemniaków

-1kg mąki pszennej

-10dag drożdży

-3/4 szklanki cukru

-3 jajka

-3 żółtka

-25dag masła roślinnego

-szczypta soli

-2 łyżki spirytusu lub octu

-1 opakowanie marmolady twardej

-smalec do smażenia

-cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć na maszynce lub utłuc (żeby nie było grudek). Na gorące ziemniaki rozkruszyć drożdże, chwilę odczekać, dodać masło. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dać do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i wyrobić. Dodać spirytus i wszystko wymieszać (ciasto powinno być lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczyć placuszek, układać na środek marmoladę i zlepić. Ułożyć na desce posypanej mąką. Gdy wszystkie pączki wyrobimy rozgrzewamy tłuszcz. Smażyć po obu stronach jak drożdżowe pączki, ale nie czekamy aby rosły. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


Biszkopt śniadaniowy

-6 jaj

-20dag cukru

-15dag mąki kartoflanej

-15dag mąki pszennej

-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-7 łyżek gotującej wody

Żółtka ubić z cukrem, dodając po łyżce gotującej wody. Pianę ubić i do żółtek ubitych dodać mąki zmieszane z proszkiem i pianę. Blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto pieczemy 45- 50min w 170 stopni C.


Ciastka ucierane

-60dag mąki

-40dag tłuszczu

-20dag cukru pudru

-2 jajka

-1 żółtko

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier utrzeć z tłuszczem, dodając jajka i żółtko. Wszystko dobrze utrzeć, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Szprycować przez szpryce, na środek dawać marmolade lub wiśnie. Piec do zarumienienia.

drukuj