Porady kulinarne
Pączki z ziemniaków
-1kg ziemniaków
-1kg mąki pszennej
-10dag drożdży
-3/4 szklanki cukru
-3 jajka
-3 żółtka
-25dag masła roślinnego
-szczypta soli
-2 łyżki spirytusu lub octu
-1 opakowanie marmolady twardej
-smalec do smażenia
-cukier puder do posypania
Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć na maszynce lub utłuc (żeby nie było grudek). Na gorące ziemniaki rozkruszyć drożdże, chwilę odczekać, dodać masło. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dać do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i wyrobić. Dodać spirytus i wszystko wymieszać (ciasto powinno być lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczyć placuszek, układać na środek marmoladę i zlepić. Ułożyć na desce posypanej mąką. Gdy wszystkie pączki wyrobimy rozgrzewamy tłuszcz. Smażyć po obu stronach jak drożdżowe pączki, ale nie czekamy aby rosły. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Biszkopt śniadaniowy
-6 jaj
-20dag cukru
-15dag mąki kartoflanej
-15dag mąki pszennej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-7 łyżek gotującej wody
Żółtka ubić z cukrem, dodając po łyżce gotującej wody. Pianę ubić i do żółtek ubitych dodać mąki zmieszane z proszkiem i pianę. Blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto pieczemy 45- 50min w 170 stopni C.
Ciastka ucierane
-60dag mąki
-40dag tłuszczu
-20dag cukru pudru
-2 jajka
-1 żółtko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier utrzeć z tłuszczem, dodając jajka i żółtko. Wszystko dobrze utrzeć, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Szprycować przez szpryce, na środek dawać marmolade lub wiśnie. Piec do zarumienienia.