Porady kulinarne
Składniki:
– 4 żółtka
– 25 dag cukru pudru
– 25 dag masła
– 1 łyżeczka dżemu
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżki spirytusu
– 4 paczki herbatników zmielonych
– wiórki kokosowe lub kolorową posypkę, polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Masło, cukier puder i żółtka utrzeć. Dodać dżem, kakao, spirytus i wymieszać. Dodać zmielone herbatniki. Formować jajeczka różnej wielkości, obtoczyć je w posypkach lub wiórkach.
Mazurek orzechowy z masą jabłkową
Składniki:
– 4 jajka
– 12 dag cukru pudru (3/4 szklanki)
– 12 dag zmielonych orzechów (1 pełna szklanka)
– 3 łyżki tartej bułki
– szczypta soli
– niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
– półtora kg jabłek
– 1 galaretka cytrynowa
– lukier (szklanka cukru + pół szklanki wody + szczypta kwasku cytrynowego)
Przygotowanie:
Białka ubić. Podczas ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać orzechy z tartą bułką i z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 30 minut w 150 stopniach. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić je do zrobionego wcześniej lukru i podsmażyć. Wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
Po upieczeniu placka położyć na niego przygotowaną gorącą masę jabłkową. Po wierzchu można posypać orzechami, rodzynkami i zrobić kreski polewą czekoladową.
Babka gotowana
Składniki:
– 25 dag masła lub margaryny
– 5 jajek
– szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej pół na pół z mąką krupczatką)
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 olejek migdałowy lub opakowanie cukru waniliowego
– tarta bułka do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek przez sitko przesiać mąkę, lekko wymieszać dodając roztopione masło. Formę do gotowania babek wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką i wlać ciasto. Formę zamknąć i wstawić do garnka z gorącą wodą. Wysokość wody musi być mniej więcej do połowy formy, żeby ona nie pływała w garnku. Gotować godzinę i 15 minut. Po wystudzeniu wyciągnąć babkę i oblać ją czekoladą.
Polewa
Składniki:
– 1 czekolada gorzka
– 15 dag cukru
– 1 szklanki wody
– 4 dag masła
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem by powstał lukier. Odstawić na jakiś czas, potem dodać pokruszoną czekoladę, masło i mieszać do czasu aż zrobi się gęsta szklista masa.