Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Jajeczka czekoladowe


Składniki:


– 4 żółtka

– 25 dag cukru pudru

– 25 dag masła

– 1 łyżeczka dżemu

– 2 łyżki kakao

– 2 łyżki spirytusu

– 4 paczki herbatników zmielonych

– wiórki kokosowe lub kolorową posypkę, polewa czekoladowa


Przygotowanie:


Masło, cukier puder i żółtka utrzeć. Dodać dżem, kakao, spirytus i wymieszać. Dodać zmielone herbatniki. Formować jajeczka różnej wielkości, obtoczyć je w posypkach lub wiórkach.


Mazurek orzechowy z masą jabłkową


Składniki:


– 4 jajka

– 12 dag cukru pudru (3/4 szklanki)

– 12 dag zmielonych orzechów (1 pełna szklanka)

– 3 łyżki tartej bułki

– szczypta soli

– niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

– półtora kg jabłek

– 1 galaretka cytrynowa

– lukier (szklanka cukru + pół szklanki wody + szczypta kwasku cytrynowego)


Przygotowanie:


Białka ubić. Podczas ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać orzechy z tartą bułką i z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok. 30 minut w 150 stopniach. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić je do zrobionego wcześniej lukru i podsmażyć. Wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.

Po upieczeniu placka położyć na niego przygotowaną gorącą masę jabłkową. Po wierzchu można posypać orzechami, rodzynkami i zrobić kreski polewą czekoladową.


Babka gotowana

Składniki:

– 25 dag masła lub margaryny

– 5 jajek

– szklanka cukru

– 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej pół na pół z mąką krupczatką)

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 olejek migdałowy lub opakowanie cukru waniliowego

– tarta bułka do wysmarowania foremki


Przygotowanie:


Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek przez sitko przesiać mąkę, lekko wymieszać dodając roztopione masło. Formę do gotowania babek wysmarować tłuszczem, obsypać tartą bułką i wlać ciasto. Formę zamknąć i wstawić do garnka z gorącą wodą. Wysokość wody musi być mniej więcej do połowy formy, żeby ona nie pływała w garnku. Gotować godzinę i 15 minut. Po wystudzeniu wyciągnąć babkę i oblać ją czekoladą.


Polewa


Składniki:


– 1 czekolada gorzka

– 15 dag cukru

– 1 szklanki wody

– 4 dag masła


Przygotowanie:


Wodę zagotować z cukrem by powstał lukier. Odstawić na jakiś czas, potem dodać pokruszoną czekoladę, masło i mieszać do czasu aż zrobi się gęsta szklista masa.

drukuj