
Obraz autorstwa KamranAydinov na Freepik
Wielkopolskie: Poznań w przewodniku Michelin
Wydawca przewodnika Michelin ogłosił, że restauracje z Poznania zostaną uwzględnione w najbliższym wydaniu tego prestiżowego zestawienia. To trzecie polskie miasto – po Warszawie i Krakowie – które zostanie ocenione przez słynnych inspektorów.
„Gastronomiczna oferta Poznania została dostrzeżona przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku. Świadczy to o ogromnym potencjale naszej oferty. Właśnie dołączyliśmy do gastronomicznej czołówki, do grona miast, które każdy smakosz powinien odwiedzić” – podkreślił Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT) odpowiedzialnej m.in. za promocję kulinarnej oferty miasta.
Jak dodał, „od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży”.
„Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce staną się tym wiodącym” – zaznaczył Jan Mazurczak.
Jak poinformowała Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, informacja o wyróżnieniu publikowana jest w trudnym dla polskiej gastronomii momencie.
„Tym bardziej należy docenić starania branży, która mimo niesprzyjających okoliczności skupiła na sobie uwagę najważniejszych recenzentów kulinarnych na świecie” – wskazano.
Recenzent i dziennikarz kulinarny współpracujący z PLOT, Jakub Pindych, zaznaczył, że dla poznańskiej gastronomii komunikat Michelin „to początek drogi, a nie jej koniec”.
„Trzeba pamiętać, że inspektorzy czerwonego przewodnika będą do Poznania wracać. Każda następna wizyta to szansa na nowe odkrycia i wyróżnienie kolejnych miejsc na kulinarnej mapie Poznania. Każda restauracja, bar i kawiarnia mają taką szansę” – wskazał Jakub Pindych.
Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna akcentuje, że kulinarna oferta Poznania od lat uznawana była za jedną z ciekawszych w Polsce.
„Pojawienie się w ofercie restauracji regionalnych produktów, wielkopolskich win, rzemieślniczych piw oraz destylatów mogło przesądzić o decyzji tajemniczych inspektorów. Szefowie kuchni osobiście odwiedzają lokalnych hodowców i producentów żywności, poznając i wybierając towar. Lokalny produkt przestał być anonimowy, co wpłynęło atrakcyjność oferty w oczach turystów i recenzentów” – podano.
PLOT poinformowała, że o tym, które restauracje z Poznania trafią do przewodnika, będzie wiadomo w czerwcu.
PAP