UOKiK o nieprawidłowościach w branży mięsnej

Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad połowie skontrolowanych placówek sprzedających produkty mięsne. UOKiK informuje, że w większości przypadków zastrzeżenia dotyczyły błędnego oznakowania produktów. Kontrola została przeprowadzona w I kwartale ubiegłego roku.

Inspektorzy weszli do sklepów i hurtowni działających na terenie Polski; łącznie sprawdzili 1279 partii produktów. W 83 placówkach dopatrzyli się nieprawidłowości. Zakwestionowali 516 partii produktów – poinformował Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej UOKIK.

– Między innymi w parówkach drobiowych z cielęciną wykryto obecność mięsa wieprzowego, a w hamburgerze wołowym znajdowało się również mięso wieprzowe, którego tam być nie powinno. Ponadto badania laboratoryjne pozwalają również na wykrycie, czy w takim produkcie jak Kiełbasa Łowiecka z dziczyzną faktycznie jakieś mięso jelenia czy dzika się znajduje. Badania laboratoryjne potwierdziły, że była to wyłącznie pusta deklaracja przedsiębiorcy, bo faktycznie tego mięsa jelenia w ogóle nie było – wyjaśnił Dariusz Łomowski.

Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów.

Za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych nałożone zostały mandaty i kary pieniężne o wartości blisko 83 tys. zł. W 61 przypadkach przekazano informacje do organów nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego.

RIRM

drukuj