fot. https://pixabay.com/

Tajlandia dopuszcza na swój rynek polskie mięso wołowe

11 polskich zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu tego mięsa na rynek Tajlandii – poinformowało w poniedziałek Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. „Zatwierdzenie obowiązuje przez 3 lata” – dodano.

„Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski” – poinformowało w poniedziałek MRiRW.

Jak dodano, zgodnie z decyzją wydaną 18 sierpnia 2023 r. przez władze Tajlandii, „11 zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu na rynek Tajlandii na okres 3 lat”.

„Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r.” – podano.

Resort przekazał, że eksport będzie możliwy po uzgodnieniu przez Główny Inspektorat Weterynarii bilateralnego wzoru świadectwa zdrowia.

„Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii” – podał Główny Inspektorat Weterynarii.

PAP

drukuj
Tagi: ,

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl