Od środy funkcjonuje tylko jedna inspekcja kontrolująca jakość żywności
Od wczoraj działa już jedna inspekcja kontrolująca jakość wprowadzanej na rynek żywności. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przejęła niektóre zadania Inspekcji Handlowej.
W myśl nowych przepisów, jedna instytucja ma kontrolować cały łańcuch produkcji żywności – od pola do stołu.
– Wprowadzamy jednolitą inspekcję, która będzie kontrolowała jakość wprowadzanej na rynek żywności zarówno u producentów, na rynkach hurtowych i w hurtowniach, jak również w sprzedaży. W sklepach, na bazarach, również w restauracjach i cateringu – tłumaczy minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Żywność kontroluje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przejęła niektóre zadania Inspekcji Handlowej. Aby usprawnić kontrolę, nowa instytucja otrzymała dostęp do laboratoriów, które wcześniej podlegały Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
– Eliminowanie nieuczciwych uczestników rynku wzmacnia tych uczciwych uczestników rynku – podkreśla Jan Krzysztof Ardanowski.
Jest w interesie polskich rolników, a co za tym idzie także w interesie konsumenta, który ma gwarancję, że kupuje naprawdę polską żywność. Bywało z tym różnie, bo akurat tutaj pojawiały się i pojawiają oszustwa.
– Np. przepakowywania produktów importowanych w polskie opakowania – wskazuje minister rolnictwa.
Nowa inspekcja ma za zadanie wyeliminować z rynku tych, którzy fałszują polską żywność.
TV Trwam News