Napoje zawierające co najmniej 20 proc. soku korzystają z preferencyjnej opłaty cukrowej
Napoje zawierające co najmniej 20 procent soku korzystają z preferencyjnej opłaty cukrowej, objęte są opłatą zmienną i nie podlegają opłacie stałej. Niezależnie, czy cukier w napoju jest naturalny, czy syntetyczny, opłatę należy obliczać od całej zawartości cukrów w napoju – tłumaczył resort finansów.
Jak wyjaśniło Ministerstwo Finansów, procedowany projekt nowelizacji przepisów o opłacie od środków spożywczych, tzw. opłacie cukrowej, nie przewiduje zmian dotyczących katalogu napojów podlegających tej opłacie. Resort poinformował, że żadne nowe produkty nie zostaną objęte opłatą, a celem zmian jest uproszczenie jej poboru i wprowadzenie ułatwień dla podmiotów prowadzących działalność w zakresie obrotu napojami.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami soki 100 procent oraz napoje zawierające co najmniej 20 procent soku i do 5 gramów cukrów w 100 mililitrach, nie podlegają opłacie cukrowej – wskazano. Pozostałe napoje zawierające cukry – także naturalne – są objęte tą opłatą.
Zwrócono uwagę, że opłacie „podlega bowiem napój z dodatkiem m.in. cukrów będących monosacharydami lub disacharydami oraz środków spożywczych zawierających te substancje”. W opinii ministerstwa dodanie soku owocowego, zawierającego naturalnie występujący cukier, oznacza dodatek środka spożywczego zawierającego cukry i skutkuje – jeśli napój ma do 20 procent soku bądź powyżej 5 gramów cukrów – objęciem danego napoju opłatą cukrową.
„Bez względu na to, czy sok zawarty w napoju pełni funkcje aromatyczne czy słodzące, wnosi on dodatek cukrów do produktu, o czym świadczy jego obecność w wykazie składników oraz informacja o zawartości cukrów w produkcie” – stwierdzono.
Jednocześnie podkreślono, że napoje zawierające co najmniej 20 procent soku i powyżej 5 gramów cukrów (syntetycznych lub naturalnych) są traktowane preferencyjnie. Objęte są wyłącznie opłatą zmienną w wysokości 5 groszy za każdy gram powyżej 5 gramów cukru, bez opłaty stałej na poziomie 50 groszy za 1 litr napoju.
„W rezultacie w przypadku nektaru zawierającego 9 g cukrów opłata wynosi 20 groszy za litr, podczas gdy opłata od napoju z taką samą ilością cukrów, lecz bez dodatku soku, wynosi 70 groszy za litr” – przekazał resort.
PAP