fot. PAP/EPA

Berlin: trwa konferencja pt. „Innowacyjna i tradycyjna produkcja ryb w Polsce”

„Innowacyjna i tradycyjna produkcja ryb w Polsce” to temat dwudniowej konferencji, która odbywa się w Berlinie. Wydarzenie organizowane jest co roku przy okazji największych na świecie targów rolno-spożywczych. Cieszy się ono dużym zainteresowaniem przedstawicieli sektora rybackiego, naukowego i publicznego z całego świata, w tym z Polski.

Wkrótce Polska może zostać liderem w produkcji ryb w oparciu o technologię recyrkulacyjnych systemów akwakulturowych.

– Metoda ta polega na tym, że wodę pobraną zazwyczaj z ziemi, z ujęć studziennych, wykorzystuje się wielokrotnie do produkcji ryb – wskazuje dr inż. Sławomir Krejszeff z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie.

Cechą charakterystyczną takiej technologii jest to, że ma bardzo niski ślad wodny.

– Śladem wodnym określa się ilość wody, którą się zużywa w przeliczeniu na kilogram produkcji mięsa, w tym przypadku całej ryby – wskazuje dr inż. Sławomir Krejszeff.

Przy takiej produkcji ryb zużywa się trzy razy mniej wody niż w przypadku produkcji wieprzowiny, a także dwa raz mniej białka.

– W przypadku okonia tego białka zużyjemy jakieś 750 gram, w przypadku drobiu 1100 gram, w przypadku wieprzowiny dwa razy więcej niż w przypadku ryb – dodaje dr inż. Sławomir Krejszeff.

To najbardziej ekologiczna metoda, jeśli chodzi o zasoby naturalne. Organizatorem konferencji jest Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

TV Trwam News

drukuj