Mamy się czym pochwalić

Pod patronatem Naszego Dziennika

III Międzynarodowe Targi „Mięso i Wędliny” rozpoczynają się w Warszawie



Promocja polskiego mięsa i jego przetworów to główny cel dwudniowych targów „Mięso i Wędliny”. Impreza rusza jutro w salach wystawowych warszawskiego Pałacu Kultury i Nauki. To już trzecie targi, a organizatorzy spodziewają się przybycia jeszcze większej liczby wystawców niż rok temu, gdy swoje produkty pokazywało 70 firm. Dla gości przygotowano szereg imprez towarzyszących, w tym degustację produktów mięsnych.

Międzynarodowe Targi „Mięso i Wędliny” to jedyna w kraju impreza wystawiennicza w całości skierowana do branży mięsnej. Zostanie ona podzielona na kilka sekcji tematycznych. Zakłady mięsne będą prezentować różne gatunki mięs i wędlin wieprzowych, wołowych, drobiowych, a także baraniny i dziczyzny. Będzie również można zapoznać się z ofertą producentów w segmencie przetworów mięsnych. Obok różnych gatunków wędzonek i kiełbas producenci będą na swoich stoiskach chwalić się daniami gotowymi, wyrobami garmażeryjnymi i konserwami. Atrakcją dla odwiedzających targi powinny być również stoiska z produktami regionalnymi z różnych zakątków kraju.

Na targach będzie także miejsce dla firm produkujących maszyny, urządzenia i materiały niezbędne dla zakładów mięsnych i handlujących nimi. Swoją ofertę przedstawią ponadto zakłady wytwarzające półprodukty dla przemysłu mięsnego. Doświadczenie poprzednich edycji każe spodziewać się również dużego udziału przedstawicieli firm cateringowych, które na miejscu chcą nawiązać kontakt z dostawcami surowego mięsa i jego przetworów, a oczekują produktów najwyższej jakości. To efekt tego, iż ta branża akurat rozwija się w ostatnich latach bardzo dynamicznie, powstają nowi dostawcy, którzy zajmują się nie tylko organizacją różnych imprez, ale również zaopatrują w gotowe jedzenie pracowników różnych firm. Coraz więcej firm cateringowych realizuje także zamówienia zgłaszane przez pojedyncze gospodarstwa domowe. Dla wystawców przygotowano seminaria i szkolenia, w tym dotyczące tak palącej kwestii jak skuteczne poszukiwanie pracowników. Zakłady mięsne mają bowiem spore kłopoty z zapełnieniem wakatów.

Organizatorzy – Targi Warszawskie – spodziewają się licznego udziału w imprezie mieszkańców stolicy i osób przyjezdnych. Przygotowano szereg imprez towarzyszących. Będą więc pokazy kucharzy, jak należy przygotowywać różne potrawy. Nie zabraknie również degustacji mięs i wędlin przygotowanych przez praktycznie wszystkich producentów, którzy pokażą się na targach. Ponadto zorganizowana zostanie ekspozycja pod nazwą „Polski stół wielkanocny”, na której będzie można zobaczyć m.in. tradycyjne potrawy przygotowywane w Polsce na Wielkanoc. Gospodynie domowe będą mogły przy tej okazji liczyć na otrzymanie przepisów i innych fachowych porad dotyczących przyrządzania świątecznych potraw i smakołyków.

Dla wystawców ważna będzie także rywalizacja o nagrody targowe. Będą oni rywalizować o Grand Prix targów i puchar prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wręczone zostaną także statuetki „Orłów Agrobiznesu” dla najlepszych firm w kraju sektora rolno-spożywczego.

Targi „Mięso i Wędliny” rozpoczynają się jutro o godzinie 10.00.


Krzysztof Losz
drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl