Przepisy kulinarne na wielkanocny stół
CIASTA I DESERY
Mazurek wielkanocny
Składniki
Ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Środek
- 300 g dżemu porzeczkowego
- 200 g konfitur z wiśnią
- 300 g powideł śliwkowych
posypka kolorowa
- 100 g białej czekolady
- 1 polewa różowa
- kwiatki opłatki
- listki opłatki
Etap przygotowania
Rozcieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładamy prostokątną formę posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta rolujemy wałeczki, zwijamy i wykładamy boki formy . Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy. Na to wykładamy konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe. Dekorujemy startą białą czekoladą , układamy płatki kwiatków i posypujemy kolorową posypką. Brzegi mazurka polewamy różowym lukrem i układamy listki opłatkiem.
* * *
Pascha
Składniki
- 75 dag mielonego twarogu
- 20 dag masła
- niepełna szklanka śmietanki 36%
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- Cukier waniliowy
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 dag migdałów
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 50 ml rumu
Etap przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem na „kogel-mogel”. Masło utrzeć z twarogiem i wciąż ucierając dodawać po trochu pianę z żółtek i śmietanę i rum. Miksować razem 8 minut masa musi być jednolita i gładka. Bakalie wymieszać z masą serową. Salaterkę wyłożyć podwójną gazą, wypełnić masą serową, owinąć, obciążyć deseczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na półmisek i udekorować bakaliami i czekolada. (rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie).
* * *
Babka waniliowo – pomarańczowa
Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag. białej czekolady
- 4 jajka
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
Etap przygotowania
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Roztopić białą czekoladę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym na puszystą masę Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce roztopionej białej czekolady. Cały czas miksować. Wlać sok z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i wymieszać. Do masy wsypać wymieszane mąki i miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Ubić białka na sztywną pianę i pomału dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Formę na babkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką lub zmielonymi migdałami. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok 60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Patyczek musi być suchy. Z dwóch łyżek soku pomarańczowego i cukru pudru /ilość cukru na wyczucie/ zrobić lukier i polać babkę. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Babkę można również posypać cukrem pudrem i udekorować według własnego uznania.
* * *
Sernik biszkoptowy
Składniki:
- 1 kg białego sera
- 10-11 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5-1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka rodzynek
- szczypta soli
Etap przygotowania
Do głębokiej miski włożyć ser, żółtka, cukier zwykły i wanilinowy, a następnie zmiksować. Dolać mleko w takiej ilości, by ser miał konsystencję serka waniliowego. Odstawić mikser, dodać mąkę, rodzynki i wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, przełożyć do sera i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej blachy, wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec 1 godzinę.
* * *
Babka cytrynowa
Składniki
- 200g mąki pszennej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200g cukru
- 200g roztopionego masła lub margaryny
- sok z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Etap przygotowania
Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) . Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
* * *
Marcepanowe pralinki
Składniki
- 250 g marcepanu
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g migdałów w płatkach
Etap przygotowania
Z marcepanu formujemy niewielkie jajeczka, nie większe niż jedna łyżeczka masy. Układamy je na talerzu i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej. Osobny talerz wykładamy folią aluminiową. Marcepanowe jajeczko zanurzamy w mlecznej czekoladzie i układamy na folii. Na każdą pralinkę kładziemy płatek migdałki. Przygotowane czekoladki wkładamy na dwie- trzy godziny do lodówki, żeby czekolada stężała.
* * *
„Wydmuszkowy” deserek
Składniki
- 10-12 wydmuszek z jajek
- 3 kolorowe galaretki
- bita śmietanka śnieżka
- wiórki czekoladowe
Etap przygotowania
Wydmuszki z jednej strony zakleić ciastem lub dobrą taśmą. Galaretki rozpuścić osobno, (po jednej) każdą w 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Nabierać w strzykawkę i wlewać do wydmuszek 1/3 pojemności. Wydmuszki wstawić do wytłaczanki i włożyć do lodówki (nalewać ostrożnie by nie robiła się pianka, bo potem galaretki będą się rozdzielać). Po ostudzeniu nalewać drugi kolor i znów ostudzić. Tak samo robimy z trzecim kolorem. Po ostudzeniu obieramy galaretkowe jajeczka. Ubijamy śnieżkę, nakładamy dekoracyjnie na spodeczki i dekorujemy jajka.
* * *
Babeczki Snickers
Składniki
- Ciasto:
- 225 g mąki
- 100 g cukru
- jajko
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 200 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka olejku waniliowego
- 2 Snickersy (po 58g)
- Śmietanka:
- 1/2 l śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 Snickersy (po 58g)
Etap przygotowania
Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajko utrzeć z mlekiem, olejem i olejkiem waniliowym. Następnie stopniowo dodawać sypkie produkty. Na koniec dodać posiekane batony. Nałożyć do foremek na muffinki. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać bardzo drobno posiekanymi batonami.
* * *
Mazurek z nutellą
Składniki
- Kruche ciasto:
- 35 dag mąki pszennej
- 5 dag cukru pudru
- 20 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany
Dekoracja:
- 14 łyżeczek nutelli
- 10 dag mlecznej czekolady
- 35 dag orzeszków ziemnych solonych
- płatki migdałowe
Etap przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do prostokątnej foremki (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, spód ciasta ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia nie wstał). Z pozostawionej części ciasta uformować wałeczki, skręcić po dwa i ułożyć na boki mazurka. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Przestudzić.
Dekoracja mazurka: Wystudzone ciasto posmarować nutellą i wyrównać, ułożyć orzeszki ziemne solone. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na orzeszki. Wierzch mazurka udekorować orzeszkami układając je przy brzegu, a na środek posypać płatki migdałowe.
Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- szklanka mleka
- 8 jajek
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 4 łyżki rodzynek
- Tłuszcz
Polewa
- 2 łyżki masła
- cukier waniliowy
- łyżka mleka
Etap przygotowania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mleka i mąki, utarte z cukrem jajka oraz szczyptę soli, dobrze wyrobić. Na koniec dodać do masy rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki, wrobić, ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem, piec 40 min w temperaturze 180 st. Następnie 2 łyżki masła rozpuścić, dodać cukier waniliowy i szklankę mleka. Kilka minut trzymać polewę na małym ogniu. Gotową polewą posmarować ostudzoną babkę i włożyć ją jeszcze na 5 min do gorącego piekarnika.
* * *
Babka jogurtowa
Składniki
Babka
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml oleju roślinnego
Polewa
- 335 g ciemnej czekolady
- 450 g masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 475 g cukru pudru
- 2 jajka
Etap przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę lub formę do babki.
Ciasto: zmiksować jogurt z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką, aż ciasto będzie gładkie, a następnie wmieszać olej. Następnie przelać ciasto do przygotowanej formy; piec przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć ciasto z foremki i ostudzić.
Polewa: stopić czekoladę w mikrofalówce lub w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotująca wodą, a następnie nieco ostudzić. Masło, sól i wanilię zmiksować z misce, aż masa będzie bardzo lekka i puszysta (miksować przez ok. 4 minuty). Dodać cukier puder, po trochę na raz, miksując na małej prędkości. Dobrze wymieszać, a następnie zwiększyć obroty miksera na średnią prędkość i miksować jeszcze przez 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować 4 minuty. Gdy ciasto przestygnie przekroić je w poprzek na pół. Dolna część powinna być grubsza niż górna. Górną część przełożyć na talerz i za pomocą szklanki wyciąć w centrum otwór. Będzie to środek gniazda. Dolną część ciasta posmarować polewą i przykryć górną częścią.
Dekoracja: pozostałą polewą posmarować wierzch i boki ciasta. W centrum ułożyć garść czekoladowych jajeczek i kurczaczka.
* * *
Babka piaskowa
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny (rozpuszczona i ostudzona)
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 torebka cukru waniliowego lub aromatu
Etap przygotowania
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ostudzoną margarynę. Wymieszać i pod koniec dodać cukier lub aromat o smaku waniliowym. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem foremkę wylać ciasto białe, na to ciasto kakaowe. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez godzinę. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko ostygnie, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
POTRAWY WIELKANOCNE
Kurczak curry
Składniki
- 1 kurczak
- 2 plastry masła
- 1 cytryna
- Nadzienie: 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- 120 g ryżu basmati
- 350 mln bulionu z drobiu
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 cytryna, sól, pieprz
- 80 g solonych orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka curry
Etap przygotowania
Obrać cebulę, czosnek i drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. W większej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki z cytryny, orzeszki nerkowca oraz posiekaną pietruszkę. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i curry. Następnie kurczaka umyć, osuszyć. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie i napełnić nadzieniem ryżowym, nogi związać sznurkiem. Tuszkę oprószyć solą i posypać skórką otartą cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 60- 70 minut.
* * *
Rolada łososiowo-serowa
Składniki
- 20 dag wędzonego łososia w plastrach
- 15 dag twarogu
- Serek topiony
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
- Ząbek czosnku
Etap przygotowania
Ser biały i topiony miksujemy na krem, dodajemy roztarty ząbek czosnku oraz drobniutko posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Płaty łososia układamy na desce tak, by zachodziły jeden na drugi i tworzyły prostokąt. Wyrównujemy brzegi. Wystające skrawki obcinamy, siekamy i układamy na kremie serowym. Kremem serowym smarujemy płaty łososia, ciasno zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki na 3 godziny, by rolada zastygła. Przed podaniem kroimy ostrym nożem w plastry średniej grubości. Roladę podajemy na grzankach z bułki lub bagietki.
* * *
Faszerowane jajka na sałatce
Składniki
- 10 jajek
- 1 cebula
- 40 dag pieczarek
- Olej do smażenia
Sałatka
- 1 czerwona papryka
- 20 dag szynki
- ½ pora
- 4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy
- Majonez
- Sos czosnkowy
Etap przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka, dodajemy do ostudzonych pieczarek. Rozcieramy na jednolitą masę. Białka nadziewamy farszem, ładnie go formując, tak by jajka były wypukłe. Umytą i osuszoną paprykę kroimy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę. Pora oczyszczamy i drobniutko siekamy. Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odcedzamy w zalewy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez wymieszany z sosem czosnkowym. Sałatkę wykładamy na półmisek, a na sałatce układamy faszerowane jajka.
* * *
Zupa chrzanowa
Składniki
- 250 g dowolnego wędzonego mięsa
- Cebula
- Włoszczyzna
- Słoiczek tartego chrzanu
- 4 jajka
- Cukier, sól, ziele angielskie
- Suszone grzyby
- Natka pietruszki
Etap przygotowania
Grzyby moczymy przez pół godziny. Włoszczyznę, cebulę, grzyby i mięso gotujemy w 1 l wody przez ok. 40 min. Dodajemy ziele angielskie. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Dodajemy chrzan, zagotowujemy, zagęszczamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy cukrem i solą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do talerza i zalewamy zupą.
* * *
Jajka w galarecie
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki żelatyny
- Litr bulionu drobiowego
- Kieliszek wytrawnego białego wina
- Cytryna
- Sól, pieprz
- 5 dag szynki
- 1 strąk czerwonej papryki
- Pęczek natki pietruszki
Etap przygotowania
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i każde przekrawamy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody. Bulion zagotowujemy z winem, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozprowadzamy w nim żelatynę. Studzimy, dodajemy natkę. Do 6 miseczek wkładamy paski szynki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz po połówce jajka. Całość zalewamy tężejącą galaretką, studzimy.
* * *
Jajka faszerowane szynką
Składniki
- 10 jajek
- 3-4 łyżki majonezu
- Sól, pieprz
- 5 plasterków szynki konserwowej
- Liście sałaty
- Szczypiorek
- Trochę czerwonej papryki do dekoracji
Etap przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka. Żółtka dokładnie rozcieramy w miseczce z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczki dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę. Mieszamy. Masą faszerujemy połówki jajek. Liście sałaty myjemy i suszymy, układamy na talerzu a na nich układamy faszerowane jajka. Szczypiorek kroimy i posypujemy jajka, na środek kładziemy paprykę.
* * *
Polędwiczki ze śliwkami
Składniki
- 4 małe polędwiczki wieprzowe
- Sól, pieprz
- 200 g suszonych śliwek
- 200 g szynki parmeńskiej
- Olej
- 1 łyżka mąki
- Ok. 200 ml bulionu warzywnego
- 100 g kwaśnej śmietany
Etap przygotowania
Polędwiczki oczyścić, odciąć wąskie końce. Ostrym nożem lekko naciąć, tworząc „kieszonki”. Polędwiczki posolić, napełnić śliwkami, a potem owinąć plastrami szynki i obsmażyć na oleju. Obsmażone polędwiczki przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec około 10 min, a potem odstawić w ciepłe miejsce. Wypieczony sos z patelni oprószyć mąką, wymieszać i rozrzedzić bulionem. Gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie złagodzić smak sosu śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Polędwiczki pokroić w plastry i porozkładać na talerzach. Polać sosem. Serwować z ryżem.
* * *
Pasztet serowy ze szpinakiem
Składniki
- 400 g świeżego szpinaku
- 60 g pestek słonecznika
- 500 g naturalnego twarożku
- Biały pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 100 g śmietany kremówki
- 300 g żółtego sera w plastrach
Etap przygotowania
Szpinak zblanszować wrzątkiem, osączyć. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce dobrze wymieszać twarożek z czosnkiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Formę na pasztet wyłożyć folią spożywczą i na całej powierzchni obłożyć plastrami żółtego sera. W formie układać warstwami: połowę szpinaku, krem twarożkowy, nasiona słonecznika, przykryć żółtym serem – czynność powtórzyć. Pasztet przykryć końcami folii, odstawić przynajmniej na 6 godzin w chłodne miejsce do stężenia.
* * *
Kotlety z jajkiem
Składniki
- ok. 500 g wołowiny
- 6-8 jajeczek przepiórczych
- 1 jajko kurze
- 1 łyżka tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
Etap przygotowania
Najpierw myjemy jajka przepiórcze, następnie gotujemy – krócej niż kurze. Następnie mielimy w maszynce mięso. Dodajemy jajko, doprawiamy i wszystko mieszamy. Następnie nabieramy porcję mięsa, na środek kładziemy jajko przepiórcze i formujemy kotlety. Układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec ok. 20 -25 min.
* * *
Pasztet wielkanocny z kurczakiem
Składniki
- kurczak
- cebula
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 20 dag fasolki szparagowej
- Kajzerka
- 3 jajka
- 10 dag masła
- Śmietana
- łyżka żelatyny
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- pół łyżeczki vegety
Etap przygotowania
Kurczaka, cebulę i pietruszkę gotujemy. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy marchew, fasolkę szparagową i obgotowujemy. Kurczaka i jarzyny odcedzamy. W wywarze moczymy kajzerkę. Mięso miksujemy z cebulą, pietruszką, odciśniętą bułką, żółtkami, 5 dag masła i śmietaną. Aby pasztet wielkanocny był aromatyczny, masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. W natłuszczonej masłem formie układamy połowę mięsa, na nie połowę fasolki i pokrojonej w paski marchwi oraz resztę mięsa. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody z vegetą. Na ostudzonym pasztecie układamy pozostałe jarzyny, polewamy tężejącą galaretą.
RIRM