Przepisy kulinarne na wielkanocny stół

 CIASTA I DESERY 

 

mazurek_wielkanocny_PAPMazurek wielkanocny

 

Składniki

Ciasto:

    • 400 g mąki tortowej
    • 250 g margaryny
    • 150 g cukru
    • 5 żółtek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek

    • 300 g dżemu porzeczkowego
    • 200 g konfitur z wiśnią
    • 300 g powideł śliwkowych

posypka kolorowa

  • 100 g białej czekolady
  • 1 polewa różowa
  • kwiatki opłatki
  • listki opłatki

Etap przygotowania

Rozcieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka i mieszamy z przesianą mąką tortową . Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowujemy na cienki placek, około 5 mm grubości. Ciastem wykładamy prostokątną formę posmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą. Z resztek ciasta rolujemy wałeczki, zwijamy i wykładamy boki formy . Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez około 20 minut). Na ostudzone ciasto wykładamy dżem porzeczkowy. Na to wykładamy konfiturę z wiśnią i powidła śliwkowe. Dekorujemy startą białą czekoladą , układamy płatki kwiatków i posypujemy kolorową posypką. Brzegi mazurka polewamy różowym lukrem i układamy listki opłatkiem.

 * * *

pascha_wielkanocna_WIKIPascha

 

Składniki

  • 75 dag mielonego twarogu
  • 20 dag masła
  • niepełna szklanka śmietanki 36%
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • Cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 ml rumu

Etap przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem na „kogel-mogel”. Masło utrzeć z twarogiem i wciąż ucierając dodawać po trochu pianę z żółtek i śmietanę i rum. Miksować razem 8 minut masa musi być jednolita i gładka. Bakalie wymieszać z masą serową. Salaterkę wyłożyć podwójną gazą, wypełnić masą serową, owinąć, obciążyć deseczką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na półmisek i udekorować bakaliami i czekolada. (rodzynki warto namoczyć kilka dni wcześniej w rumie).

 * * *

Babka waniliowo – pomarańczowa

 

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag. białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy

Etap przygotowania

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Roztopić białą czekoladę. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym na puszystą masę Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce roztopionej białej czekolady. Cały czas miksować. Wlać sok z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i wymieszać. Do masy wsypać wymieszane mąki i miksować na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Ubić białka na sztywną pianę i pomału dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Formę na babkę wysmarować masłem, posypać tartą bułką lub zmielonymi migdałami. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok 60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy babka jest już upieczona. Patyczek musi być suchy. Z dwóch łyżek soku pomarańczowego i cukru pudru /ilość cukru na wyczucie/ zrobić lukier i polać babkę. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Babkę można również posypać cukrem pudrem i udekorować według własnego uznania.

 * * *

Sernik biszkoptowy

 

Składniki:

  • 1 kg białego sera
  • 10-11 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5-1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka rodzynek
  • szczypta soli

Etap przygotowania

Do głębokiej miski włożyć ser, żółtka, cukier zwykły i wanilinowy, a następnie zmiksować. Dolać mleko w takiej ilości, by ser miał konsystencję serka waniliowego. Odstawić mikser, dodać mąkę, rodzynki i wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, przełożyć do sera i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej blachy, wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec 1 godzinę.

 * * *

Babka cytrynowa

 

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 200g roztopionego masła lub margaryny
  •  sok z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny

Etap przygotowania

Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm) . Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

 * * *

Marcepanowe pralinki

 

Składniki

  • 250 g marcepanu
  • 100 g mlecznej czekolady
  •  50 g migdałów w płatkach

Etap przygotowania

Z marcepanu formujemy niewielkie jajeczka, nie większe niż jedna łyżeczka masy. Układamy je na talerzu i wkładamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej. Osobny talerz wykładamy folią aluminiową. Marcepanowe jajeczko zanurzamy w mlecznej czekoladzie i układamy na folii. Na każdą pralinkę kładziemy płatek migdałki. Przygotowane czekoladki wkładamy na dwie- trzy godziny do lodówki, żeby czekolada stężała.

 * * *

„Wydmuszkowy” deserek

 

Składniki

  • 10-12 wydmuszek z jajek
  • 3 kolorowe galaretki
  • bita śmietanka śnieżka
  • wiórki czekoladowe

Etap przygotowania

Wydmuszki z jednej strony zakleić ciastem lub dobrą taśmą. Galaretki rozpuścić osobno, (po jednej) każdą w 1 i 1/2 szklanki wrzątku. Nabierać w strzykawkę i wlewać do wydmuszek 1/3 pojemności. Wydmuszki wstawić do wytłaczanki i włożyć do lodówki (nalewać ostrożnie by nie robiła się pianka, bo potem galaretki będą się rozdzielać). Po ostudzeniu nalewać drugi kolor i znów ostudzić. Tak samo robimy z trzecim kolorem. Po ostudzeniu obieramy galaretkowe jajeczka. Ubijamy śnieżkę, nakładamy dekoracyjnie na spodeczki i dekorujemy jajka.

 * * *

Babeczki Snickers

 

Składniki

  • Ciasto:
  • 225 g mąki
  • 100 g cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 Snickersy (po 58g)
  • Śmietanka:
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 Snickersy (po 58g)

Etap przygotowania

Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajko utrzeć z mlekiem, olejem i olejkiem waniliowym. Następnie stopniowo dodawać sypkie produkty. Na koniec dodać posiekane batony. Nałożyć do foremek na muffinki. Piec ok. 20 min w temp. 190st. Przestudzić.  Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać bardzo drobno posiekanymi batonami.

 * * *

Mazurek z nutellą

 

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Dekoracja:

  • 14 łyżeczek nutelli
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 35 dag orzeszków ziemnych solonych
  • płatki migdałowe

Etap przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 – 2 godziny. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do prostokątnej foremki (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, spód ciasta ponakłuwać widelcem (aby podczas pieczenia nie wstał). Z pozostawionej części ciasta uformować wałeczki, skręcić po dwa i ułożyć na boki mazurka. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Przestudzić.

Dekoracja mazurka: Wystudzone ciasto posmarować nutellą i wyrównać, ułożyć orzeszki ziemne solone. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać na orzeszki. Wierzch mazurka udekorować orzeszkami układając je przy brzegu, a na środek posypać płatki migdałowe.

Babka drożdżowa z rodzynkami

 

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 8 jajek
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki rodzynek
  • Tłuszcz

Polewa

  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy 
  • łyżka mleka

Etap przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mleka i mąki, utarte z cukrem jajka oraz szczyptę soli, dobrze wyrobić. Na koniec dodać do masy rozpuszczone i ostudzone masło oraz rodzynki, wrobić, ponownie odstawić w ciepłe miejsce. Formę wysmarować tłuszczem, napełnić ciastem, piec 40 min w temperaturze 180 st. Następnie 2 łyżki masła rozpuścić, dodać cukier waniliowy i szklankę mleka. Kilka minut trzymać polewę na małym ogniu. Gotową polewą posmarować ostudzoną babkę i włożyć ją jeszcze na 5 min do gorącego piekarnika.

 * * *

Babka jogurtowa

 

Składniki

Babka

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju roślinnego

Polewa

  • 335 g ciemnej czekolady  
  • 450 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 475 g cukru pudru
  • 2 jajka

Etap przygotowania

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę lub formę do babki.

Ciasto: zmiksować jogurt z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką, aż ciasto będzie gładkie, a następnie wmieszać olej. Następnie przelać ciasto do przygotowanej formy; piec przez 40 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąć ciasto z foremki i ostudzić.

Polewa: stopić czekoladę w mikrofalówce lub w miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotująca wodą, a następnie nieco ostudzić. Masło, sól i wanilię zmiksować z misce, aż masa będzie bardzo lekka i puszysta (miksować przez ok. 4 minuty). Dodać cukier puder, po trochę na raz, miksując na małej prędkości. Dobrze wymieszać, a następnie zwiększyć obroty miksera na średnią prędkość i miksować jeszcze przez 4 minuty. Dodać jajka, po jednym na raz, i miksować jeszcze przez 5 minut. Dodać stopioną czekoladę i miksować 4 minuty.  Gdy ciasto przestygnie przekroić je w poprzek na pół. Dolna część powinna być grubsza niż górna. Górną część przełożyć na talerz i za pomocą szklanki wyciąć w centrum otwór. Będzie to środek gniazda. Dolną część ciasta posmarować polewą i przykryć górną częścią.

Dekoracja: pozostałą polewą posmarować wierzch i boki ciasta. W centrum ułożyć garść czekoladowych jajeczek i kurczaczka.

 * * *

Babka piaskowa

 

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny (rozpuszczona i ostudzona)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 torebka cukru waniliowego lub aromatu

Etap przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ostudzoną margarynę. Wymieszać i pod koniec dodać cukier lub aromat o smaku waniliowym. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem foremkę wylać ciasto białe, na to ciasto kakaowe. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez godzinę. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko ostygnie, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 


 POTRAWY WIELKANOCNE 

 

Kurczak curry

Składniki

  • 1 kurczak
  • 2 plastry masła
  • 1 cytryna
  • Nadzienie: 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g ryżu basmati
  • 350 mln bulionu z drobiu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna, sól, pieprz
  • 80 g solonych orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka curry

Etap przygotowania

Obrać cebulę, czosnek i drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. W większej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki z cytryny, orzeszki nerkowca oraz posiekaną pietruszkę. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i curry. Następnie kurczaka umyć, osuszyć. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie i napełnić nadzieniem ryżowym, nogi związać sznurkiem. Tuszkę oprószyć solą i posypać skórką otartą cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 60- 70 minut.

 * * *

Rolada łososiowo-serowa

Składniki

  • 20 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 15 dag twarogu
  • Serek topiony
  • Szczypiorek
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Ząbek czosnku

Etap przygotowania

Ser biały i topiony miksujemy na krem, dodajemy roztarty ząbek czosnku oraz drobniutko posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Płaty łososia układamy na desce tak, by zachodziły jeden na drugi i tworzyły prostokąt. Wyrównujemy brzegi. Wystające skrawki obcinamy, siekamy i układamy na kremie serowym. Kremem serowym smarujemy płaty łososia, ciasno zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki na 3 godziny,  by rolada zastygła. Przed podaniem kroimy ostrym nożem w plastry średniej grubości. Roladę podajemy na grzankach z bułki lub bagietki.

 * * *

Faszerowane jajka na sałatce

Składniki

  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 40 dag pieczarek
  • Olej do smażenia

Sałatka

  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag szynki
  • ½ pora
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • Majonez
  • Sos czosnkowy

Etap przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jajka przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy żółtka, dodajemy do ostudzonych pieczarek. Rozcieramy na jednolitą masę. Białka nadziewamy farszem, ładnie go formując, tak by jajka były wypukłe. Umytą i osuszoną paprykę kroimy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kosteczkę. Pora oczyszczamy i drobniutko siekamy. Ogórki i szynkę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odcedzamy w zalewy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez wymieszany z sosem czosnkowym. Sałatkę wykładamy na półmisek, a na sałatce układamy faszerowane jajka.

 * * *

 

Zupa chrzanowa

Składniki

  • 250 g dowolnego wędzonego mięsa
  • Cebula
  • Włoszczyzna
  • Słoiczek tartego chrzanu
  • 4 jajka
  • Cukier, sól, ziele angielskie
  • Suszone grzyby
  • Natka pietruszki

Etap przygotowania

Grzyby moczymy przez pół godziny. Włoszczyznę, cebulę, grzyby i mięso gotujemy w 1 l wody przez ok. 40 min. Dodajemy ziele angielskie. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Dodajemy chrzan, zagotowujemy, zagęszczamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy cukrem i solą. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, kroimy na ćwiartki. Wkładamy do talerza i zalewamy zupą.

 * * *

Jajka w galarecie

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki żelatyny
  • Litr bulionu drobiowego
  • Kieliszek wytrawnego białego wina
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • 5 dag szynki
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • Pęczek natki pietruszki

Etap przygotowania

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i każde przekrawamy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody. Bulion zagotowujemy z winem, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozprowadzamy w nim żelatynę. Studzimy, dodajemy natkę. Do 6 miseczek wkładamy paski szynki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz po połówce jajka. Całość zalewamy tężejącą galaretką, studzimy.

 * * *

Jajka faszerowane szynką

Składniki

  • 10 jajek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
  • 5 plasterków szynki konserwowej
  • Liście sałaty
  • Szczypiorek
  • Trochę czerwonej papryki do dekoracji

Etap przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka. Żółtka dokładnie rozcieramy w miseczce z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczki dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę. Mieszamy. Masą faszerujemy połówki jajek. Liście sałaty myjemy i suszymy, układamy na talerzu a na nich układamy faszerowane jajka. Szczypiorek kroimy i posypujemy jajka, na środek kładziemy paprykę.

 * * *

Polędwiczki ze śliwkami

Składniki

  • 4 małe polędwiczki wieprzowe
  • Sól, pieprz
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • Olej
  • 1 łyżka mąki
  • Ok. 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 g kwaśnej śmietany

Etap przygotowania

Polędwiczki oczyścić, odciąć wąskie końce. Ostrym nożem lekko naciąć, tworząc „kieszonki”. Polędwiczki posolić, napełnić śliwkami, a potem owinąć plastrami szynki i obsmażyć na oleju. Obsmażone polędwiczki przełożyć do brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 C. Piec około 10 min, a potem odstawić w ciepłe miejsce. Wypieczony sos z patelni oprószyć mąką, wymieszać i rozrzedzić bulionem. Gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie złagodzić smak sosu śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Polędwiczki pokroić w plastry i porozkładać na talerzach. Polać sosem. Serwować z ryżem.

 * * *

Pasztet serowy ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 60 g pestek słonecznika
  • 500 g naturalnego twarożku
  • Biały pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g śmietany kremówki
  • 300 g żółtego sera w plastrach

Etap przygotowania

Szpinak zblanszować wrzątkiem, osączyć. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W misce dobrze wymieszać twarożek z czosnkiem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Formę na pasztet wyłożyć folią spożywczą i na całej powierzchni obłożyć plastrami żółtego sera. W formie układać warstwami: połowę szpinaku, krem twarożkowy, nasiona słonecznika, przykryć żółtym serem – czynność powtórzyć. Pasztet przykryć końcami folii, odstawić przynajmniej na 6 godzin w chłodne miejsce do stężenia.

 * * *

Kotlety z jajkiem

Składniki

  • ok. 500 g wołowiny
  • 6-8 jajeczek przepiórczych
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól i pieprz do smaku

Etap przygotowania

Najpierw  myjemy jajka przepiórcze, następnie gotujemy – krócej niż kurze. Następnie mielimy w maszynce mięso. Dodajemy jajko, doprawiamy i wszystko mieszamy. Następnie nabieramy porcję mięsa, na środek kładziemy jajko przepiórcze i formujemy kotlety. Układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec ok. 20 -25 min.

 * * *

Pasztet wielkanocny z kurczakiem

Składniki

  • kurczak
  • cebula
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • Kajzerka
  • 3 jajka
  •  10 dag masła
  • Śmietana
  • łyżka żelatyny
  • sól,  pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki vegety

Etap przygotowania

Kurczaka, cebulę i pietruszkę gotujemy. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy marchew, fasolkę szparagową i obgotowujemy. Kurczaka i jarzyny odcedzamy. W wywarze moczymy kajzerkę. Mięso miksujemy z cebulą, pietruszką, odciśniętą bułką, żółtkami, 5 dag masła i śmietaną. Aby pasztet wielkanocny był aromatyczny, masę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. W natłuszczonej masłem formie układamy połowę mięsa, na nie połowę fasolki i pokrojonej w paski marchwi oraz resztę mięsa. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody z vegetą. Na ostudzonym pasztecie układamy pozostałe jarzyny, polewamy tężejącą galaretą.

RIRM

 

 

 

drukuj

Drogi Czytelniku naszego portalu,
każdego dnia – specjalnie dla Ciebie – publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła i naszej Ojczyzny. Odważnie stajemy w obronie naszej wiary i nauki Kościoła. Jednak bez Twojej pomocy kontynuacja naszej misji będzie coraz trudniejsza. Dlatego prosimy Cię o pomoc.
Od pewnego czasu istnieje możliwość przekazywania online darów serca na Radio Maryja i Tv Trwam – za pomocą kart kredytowych, debetowych i innych elektronicznych form płatniczych. Prosimy o Twoje wsparcie
Redakcja portalu radiomaryja.pl