Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Nadziewana dynia


Składniki:


– cztery małe dynie

– jedną dużą cebulę

– dwa ząbki czosnku

– 10 dag suszonych grzybów

– 10 dag suszonych pestek z dyni

– 30 dag ziarna orkiszu lub ryżu

– 2 szklanki bulionu warzywnego

– 2-3 łyżki oleju

– sól, kardamon, pierściennik, hyzop, zielona pietruszka


Przygotowanie:


Dynię myjemy. Ścinamy czubek i łyżką wydrążamy miąższ. Wydrążoną dynię solimy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Suszone grzyby trzeba namoczyć i ugotować, pokroić w kostkę. Pestki dyni siekamy. Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek i miąższ z dyni. Na rozgrzanym oleju trzeba zeszklić cebulę z czosnkiem i następnie dodać pokrojony miąższ dyni. Podczas smażenia dodajemy grzyby i posiekane pestki dyni, chwilę dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ziarna orkiszu (lub ryżu). Całość przyprawiamy solą, kardamonem, pierściennikiem, hyzopem i zieloną pietruszką. Mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika dynie, nadziewamy je farszem i wstawiamy z powrotem do pieczenia (pieczemy w temp. 180 stopni). Po 10-ciu minutach nakładamy na dynie ścięte wcześniej czubki i znowu wstawiamy je do pieczenia na kolejne 10 minut.


Luksusowy kompot z jabłek, gruszek i pigwy


Składniki:


– pół kg obranych jabłek

– pół kg obranych gruszek

– 2 duże pigwy lub 6 małych

– 2 szklanki wody

– 1 szklanka cukru


Przygotowanie:


Jabłka i gruszki pokroić w kostkę tak, jak na kompot. Cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy. Dodajemy pokrojone pigwy i gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy pokrojone gruszki i jabłka. Gotujemy 5 minut. Owoce delikatnie wykładamy do kompotierek i wypełniamy je kompotem. Podajemy jako deser po obiedzie bądź kolacji.


Sałatka z cukinii i ryby


Składniki:


– ryba bez ości (np. dorsz, karp, sandacz, makrela)

– 1 kg cukinii

– 2 duże cebule

– 4 duże pomidory

– 4 jajka gotowane na twardo

– 1 łyżka pokrojonego kopru

– do dekoracji: ser żółty, ogórek kiszony

– sól, pieprz


Przygotowanie:


Rybę przekrajamy na dwa płaty i smażymy. Cukinie myjemy, obieramy, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i obrane ze skórki pomidory również kroimy w kostkę. Na gorącym oleju podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy do tego cukinię i pomidory. Dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Gotową sałatkę wykładamy do salaterki i na środku kładziemy rybę. Dekorujemy na około kawałkami ogórka, jajkami na twardo (pokrojonymi np. w kształt kwiatków) i startym na tarce żółtym serem.

Sałatkę można spożywać na zimno i na gorąco.

drukuj