Porady kulinarne
Składniki:
– 1kg dyni obrana bez pestek i bez skóry(sam miąższ);
– 0.5kg cukru;
– 1 laska wanili lub cukru torebka waniliowego ;
– 1 cytryna-wyciskamy sok z cytryny;
– 1 szklanka wody;
– Syrop z wody i cukru;
Przygotowanie:
Gotujemy syrop z cukru i wody zdejmując szumowiny.
Gotujemy aż będzie przezroczysty do niego wkładamy dynie pokrojoną w kostkę dynię.
Gotujemy powoli i krótko.
Odstawiamy do następnego dnia .
Następnego dnia odlewamy syrop, dodajemy sok z cytryny, laskę wanilii lub cukier waniliowy.
Ponownie gotujemy syrop i gotujemy
Dynię układamy w słoiki, zalewamy syropem, zakręcamy i wstawiamy do garnka z zimną wodą.
Pasteryzujemy.
Po 10 minutach gotowania zostawiamy do wystygnięcia.
Wyjmujemy u układamy odwracając do góry dnem.
Układamy na półkach.
Składniki:
– połowa średniego arbuza;
– 15dkg sera feta;
– 5dkg rukoli(sałaty zielonej) lub zwykła sałata;
– 1 łyżka orzechów pikola, ziemne, włoskie (pokruszone);
– 2 łyżki oliwy;
– sok z połowy cytryny;
– czarny pieprz do smaku;
Przygotowanie:
Arbuz umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Arbuz wcześniej schłodzić.
Dodajemy sałatę, orzeszki.
Polać sokiem z cytryny, oliwą, wymieszać. Posypać pieprzem mielonym (najlepiej od razu po zmieleniu)
BEZ cukru.
Melon (zupa na zimno na gorące lato podawana w melonie)
Składniki (ilość osób = ilość melonów):
– 6 melonów;
– 3 kiwi;
– 20dkg. miąższu z arbuza;
– sok z 3 pomarańczy;
– połowę szkanki białego wina wytrawnego;
– 3 łyżki cukru;
– kilka listków mięty (z czubka krzaka);
Przygotowanie:
Melony umyć, ścinamy 5 cm. z wierzchu, wymieramy miąższ, bez pestek, kładziemy go do salaterki, dodajemy sok z pomarańczy, białe wino, cukier, miksujemy wszystko.
Arbuz kroimy w kostkę.
Kiwi także kroimy w kostkę.
Wszystko razem mieszamy, nakładamy.
Wszystko wlewamy do melonów lub do salaterki. Najlepiej wcześniej 2godz. Schłodzone, podajemy w melonie i przybieramy listkami mięty.