Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Buraczki w occie

2kg buraczków – (całe, nieduże)
1.5 l wody
1.5 szklanki octu
1 szklanki cukru
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól

Buraczki ugotować w całości, po ugotowaniu obrać.
Następnie robimy zalewę: woda, ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, sól. Zagotować.
Następnie do zalewy dodajemy ugotowane i obrane buraczki. Całość gotujemy. Włożyć wszystko później do słoików. Zalać zalewą, dodać listki laurowe i zapasteryzować.

Sałata z buraczków

2,5 Kg buraczków
1 kg papryki (najlepsza czerwona)
1 cebuli
1 szklanki octu
1 szklanki cukru
Sól, pieprz

Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Paprykę, cebule pokroić. Cebulę lekko posolić. Wszystko wymieszać. Dodać sól, pieprz. Włożyć do słoików i zapasteryzować. Około 15 – 20 min.

Sałatka z ogórków i papryki

4kg ogórków
4 cebule (średnie)
3 – 4 papryki
3 szklanki octu
3 łyżki cukru
Sól, pieprz, cukier

Ogórki obrać, pokroić (ogórki kroimy w plasterki) wraz z cebulą i posolić. Odstawić na kilka godzin. Następnie odlać wodę, dodać pokrojona paprykę, ocet, pieprz, cukier. Wymieszać wszystko razem, włożyć do słoików i zapasteryzować.

Sałatka z papryką

1.5 kg papryki
1 kg obranych ze skórki czerwonych pomidorów
1 kg marchwi
1 kg kapusty
1 kg cebuli
2 szklanki oleju
1 szklanka octu
4 łyżeczki soli
Szklanka cukru
Ziele angielskie, liść laurowy

Marchew całą musimy trochę sparzyć i ugotować na pół-miękko. Wodę z marchwi odlać. Wszystko razem pokroić w paski lub talarki. Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa oraz olej, ocet, sól i cukier.
Gotujemy około 45 minut. Gorące wkładamy do słoików. Słoiki zamknąć i zapasteryzować. Około 10 -15 minut pasteryzujemy.

Sałaka z papryki

2 papryki
3 marchewki
1 seler
1 cebula
2 łyżki majonezu
Sól, pieprz, sok z cytryny bądź kwasek

Marchewkę i seler musimy podgotować. Następnie obrać, pokroić drobno bądź zetrzeć. Paprykę surową oraz cebulę również kroimy. Cebulę lekko solimy. Wszystko razem wymieszać i dodać majonezu.

drukuj