Porady kulinarne


Pobierz Pobierz

Porady kulinarne słuchaczy 15.12.2010


Przyprawa do piernika


Składniki:
-ziele angielskie
-gałka muszkatołowa
-kminek
-goździki
-owoc kopru włoskiego
-1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Wszystkie, zmielone przyprawy i mąkę mieszamy razem.


Warzywa do zupy

Składniki:
-1,2 kg marchewki
-70 dag pietruszki
-70 dag selera
-1,5 kg soli
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do wymieszanych składników
sól. Mieszamy. Wkładamy do słoiczków i uciskamy tak by nie było powietrza.
Dodajemy do
słoiczka na wierzch 0,5 cm soli i zakręcamy. Odstawiamy do piwnicy w suche,
chłodne i ciemne miejsce.
Gdy chcemy tych warzyw użyć, to wrzucamy zawartość słoiczków do garnka zalewamy
wodą i długo mieszamy, po to by sól się rozpuściła. Przelewamy przez sitko by
warzywa
odcedzić. Powtarzamy tą operację 3-4 razy.

Babka

Składniki:
– 0,5 kg mąki
– 4 dag drożdży
– 15 dag cukru
– 6 żółtek
– 1/3 szklanki mleka (podgrzane)
– 5 dag masła
– 1 łyżka smalcu
-3 łyżki stołowe oleju

Przygotowanie:
Do podgrzanego mleka dodajemy masło, smalec i oliwę. Dodajemy do ciasta.
Wkruszamy drożdże.
Dobrze mieszamy i pieczemy.
 

drukuj